ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2018 16:52 EET | Updated 03/11/2018 16:52 EET

Παράτησε το σχολείο για εβδομάδες και τώρα όλοι μιλούν για αυτή

Το Σάββατο της 27ης Οκτωβρίου, περίπου 10.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στο Ελσίνκι για την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τον πλανήτη. Πιέζουν τους Φινλανδούς πολιτικούς να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές πολιτικές για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου έως το 2020 και την εξάλειψή του μέχρι το 2035.

 Μέσα στο πλήθος ξεχωρίζει και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ο λόγος για τη Γκρέτα Θάνμπεργκ, μια Σουηδή ακτιβίστρια ετών... 15. Από το Σεπτέμβριο η Γκρέτα απέχει από το σχολείο για να βοηθήσει τον πλανήτη. Με τη συγκατάθεση των γονιών της, η έφηβη έστησε σκηνή κάμπινγκ έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Σειρά είχε η διαμαρτυρία στη γείτονα χώρα Φινλανδία. 

Η νεαρή ακτιβίστρια, ξεχώρισε ανάμεσα στους 10.000 διαμαρτυρόμενους και απαίτησε να κινητοποιηθούν για άμεσες αλλαγές που θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

«Χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά» αναφέρει, ενώ έχει δεσμευτεί να μην πετάξει ποτέ με αεροπλάνο. «Δεν υπάρχει πολιτική που να αλλάξει η κατάσταση με τα πετρέλαια. Δεν υπάρχουν κανόνες που να κρατούν το πετρέλαιο στο έδαφος. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά όλα αυτά και πρέπει να αλλάξουν από σήμερα»

Η Θάνμπεργκ συνεχίζει: «Πολλοί λένε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι μικρές χώρες, οπότε δεν έχει σημασία ό,τι κι αν κάνουμε. Φανταστείτε, όμως, αν μερικά παιδιά από εμάς γίνουν πρωτοσέλιδα στο διεθνή Τύπο μόνο και μόνο επειδή δεν πηγαίνουμε σχολείο για να σώσουμε τον πλανήτη, τι μπορούμε να κάνουμε.

Οι ενέργειες της έφηβης έχουν λάβει υποστήριξη από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτή και του συνιδρυτή της μη κερδοσκοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα  350.org  Μπιλ Μακγκίμπεν, ο οποίος ευχαρίστησε την Θάνμπεργκ για την πρωτοβουλία της.

 

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει ελπίδα, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» συνεχίζει εκείνη. Της ευχόμαστε να το καταφέρει σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν διογκωθεί περισσότερο από ποτέ.

Πηγή: HuffPost DE