Παράξενες «εξωγήινες» τρύπες ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η θέρμανση και η ψύξη του πυθμένα της θάλασσας μέσω πολλαπλών ηφαιστειακών εκρήξεων δημιούργησαν το παράξενο μονοπάτι.
.
.
NOAA

Ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά από μυστηριώδεις, «τέλεια ευθυγραμμισμένες» τρύπες στον πυθμένα της θάλασσας περίπου 2,6 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, και δεν έχουν ιδέα ποιος ή τι τις έκανε.

Οι παράξενες τρύπες εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του σκάφους Okeanos Explorer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) καθώς διερεύνησαν τη Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη* - μια ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη περιοχή του θαλάσσιου πυθμένα που είναι μέρος της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου.

Οι τρύπες σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και εμφανίζονται σε τακτικά επαναλαμβανόμενες αποστάσεις και περιβάλλονται από μικροσκοπικούς σωρούς ιζημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τρύπες στην περιοχή, αναφέρει το Livescience.

Δύο θαλάσσιοι επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ εντόπισαν επίσης μυστηριώδεις τρύπες κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης το 2004.

«Αυτές οι τρύπες έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την περιοχή, αλλά η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο», έγραψαν οι ερευνητές της NOAA στο Facebook. «Ενώ φαίνονται σχεδόν ανθρωπογενείς, οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω από τις τρύπες τους κάνουν να φαίνονται σαν να έχουν ανασκαφεί από... κάτι».

Το 2004, οι επιστήμονες πρότειναν ότι ένας οργανισμός που ζούσε μέσα στο ίζημα του πυθμένα έκανε τις τρύπες, αλλά επειδή κανείς δεν έχει δει τέτοια πλάσματα να κάνουν τις τρύπες, η ακριβής προέλευσή τους είναι άγνωστη.

Το άλυτο μυστήριο θυμίζει έναν υποθαλάσσιο «δρόμο από κίτρινα τούβλα» προς την Ατλαντίδα που ανακάλυψαν οι ερευνητές στην κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού κοντά στη Χαβάη τον Μάιο.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η θέρμανση και η ψύξη του πυθμένα της θάλασσας μέσω πολλαπλών ηφαιστειακών εκρήξεων δημιούργησαν το παράξενο μονοπάτι.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξερευνούν την περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο ως μέρος της αποστολής Voyage to the Ridge 2022, η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση των κοραλλιογενών υφάλων και των σπογγαλιευτικών βιότοπων της περιοχής παράλληλα με τη μελέτη των υδροθερμικών αεραγωγών της περιοχής και των ζωνών θραύσης και ρωγμών.

* Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη, ή Μεσο-Ατλαντική Ράχη είναι μια οροσειρά της ωκεάνειας λεκάνης του Ατλαντικού που εκτείνεται σε όλο το μήκος του από Βορρά μέχρι Νότου. Πρόκειται για επιμήκη ζώνη τεκτονικού ρήγματος, συνολικού μήκους 40.000 χλμ. αποτελούμενη από βουνά, ηφαίστεια και οροπέδια μεταπτώσεων.