Παρίσι: Ανοιχτό στο κοινό το σπίτι του Σερζ Γκενσμπούργκ

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά τον θάνατο του θρύλου της γαλλικής ποπ. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Το σπίτι του Γάλλου τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούργκ στην οδό Verneuil 5 bis στο Παρίσι καλύπτεται από αφιερώματα για την 25η επέτειο του θανάτου του, 2 Μαρτίου 2016. Το σπίτι άνοιξε για το κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Το σπίτι του Γάλλου τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούργκ στην οδό Verneuil 5 bis στο Παρίσι καλύπτεται από αφιερώματα για την 25η επέτειο του θανάτου του, 2 Μαρτίου 2016. Το σπίτι άνοιξε για το κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Soltan Frédéric via Getty Images

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά το θάνατό του Σερζ Γκενσμπούργκ, το πρώην σπίτι του θρύλου της γαλλικής ποπ στο Παρίσι άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη και τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Οι φίλοι του chanson française προσέλχονται για να υποβάλλουν τα σέβη τους στην 5 bis rue de Verneuil, στην αριστερή όχθη του Παρισιού, όπου ο Γκενσμπούργκ πέρασε τα τελευταία 22 χρόνια της ζωής του, ως τον θάνατό του στις 2 Μαρτίου 1991.

Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι εδώ και καιρό καλυμμένοι με γκραφίτι, σημειώσεις και άλλα αφιερώματα στον εικονοκλαστικό τραγουδοποιό, αλλά πλέον το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ρίξει μια ματιά πίσω από την πόρτα.

Ρόλο ξεναγού έχει αναλάβει η φωνή της κόρης του, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, η οποία αγόρασε το κτίριο - έναν μετασκευασμένο στάβλο - λίγο μετά τον θάνατό του και διατήρησε το σπίτι και το περιεχόμενό του σχεδόν ανέπαφο.

«Μόλις πέθανε, δεν ήθελα να μετακινήσω τίποτα. Αμέσως σκέφτηκα να ανοίξω ένα μουσείο, επειδή ο ίδιος είχε μιλήσει γι′ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια εργασίας πάνω στο έργο, δίνει στους επισκέπτες μια προσωπική ματιά στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας όπου η ίδια, η μεγαλύτερη αδελφή της και η μητέρα της, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν, μοιράζονταν με τον Γκενσμπούργκ μέχρι που οι γονείς της χώρισαν το 1980.

Η Σαρλότ έδωσε τη φωνή της σε έναν ηχητικό ξεναγό, στον οποίο περιγράφει τις αναμνήσεις της, το πώς μεγάλωσε σε μια από τις πιο διάσημες οικογένειες της Γαλλίας - καθώς και τη στιγμή που βρήκε τον πατέρα της άψυχο στο κρεβάτι του στην οδό Verneuil.

Είχε πεθάνει ξαφνικά από καρδιακή προσβολή και εκείνη και τα αδέλφια της σκαρφάλωσαν μέσα για να ξαπλώσουν δίπλα στο σώμα του, θυμάται.

Sold out


Μόνο δύο άτομα μπορούν να ξεναγηθούν στο σπίτι κάθε φορά, για 30 λεπτά.

Tα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2023, ενώ ο ιστότοπος υπόσχεται ότι σύντομα θα διατεθούν και άλλες ημερομηνίες.

Εν τω μεταξύ, οι θαυμαστές μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Γκενσμπούργκ στον αριθμό 14 στον ίδιο δρόμο, το οποίο εκθέτει εκατοντάδες αντικείμενα από το διαβόητα μεγάλο προσωπικό αρχείο του τραγουδιστή και τραγουδοποιού.

Ένα βιβλιοπωλείο και ένα κοκτέιλ μπαρ -που ονομάζεται, φυσικά, Le Gainsbarre από τη σκληρόπετση δημόσια περσόνα του Γκενσμπούργκ - συμπληρώνουν την συλλογή.

Συνολικά, ο χώρος αναμένεται να προσελκύει περίπου 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Χάος ή μουσείο;

Μετά τη μετακόμισή του το 1969, ο Γκενσμπούργκ συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, οργάνων, φωτογραφιών, αποκομμάτων από τον Τύπο και άλλων αναμνηστικών στο σπίτι, όπου του άρεσε να δίνει στους δημοσιογράφους αντισυμβατικές ξεναγήσεις.

«Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι: ένα καθιστικό, ένα μουσικό δωμάτιο, ένα χάος, ένα μουσείο...» είχε πει σ′ ένα τηλεοπτικό συνεργείο τον Απρίλιο του 1979, καθώς τους ξενάγησε στο μαυροβαμμένο σαλόνι όπου συνέθεσε πολλά από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Επέμενε πάντως ότι υπήρχε λογική πίσω από μια πληθώρα φαινομενικά τυχαίων αντικειμένων, από μια λαβή ομπρέλας- αντίκας μέχρι μια κουρδιστή μαϊμού.

Συνολικά έχουν καταμετρηθεί περίπου 25.000 αντικείμενα, πολλά από τα οποία εκτίθενται τώρα επί τόπου ή στο απέναντι μουσείο.

«Το μετέτρεψε σ′ ένα μουσείο γεμάτο εκθέματα όσο ζούσε και ήταν δύσκολο να περπατάς χωρίς να φοβάσαι μήπως σπάσεις κάτι», δήλωσε η Σαρλότ Γκενσμπούργκ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP τον Μάρτιο του 2021.

Ανοίγοντας το σπίτι του πατέρα της, η ίδια δήλωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει έναν χώρο «πραγματικά ριζωμένο στην κληρονομιά του Παρισιού, ανοιχτό στο κοινό».

«Είναι το αρχοντικό του - δεν πρόκειται να ανακαλύψετε πράγματα για το έργο του αλλά το πλαίσιο στο οποίο δούλευε», δήλωσε στο AFP.

«Είναι αυτός, η προσωπικότητά του».

Πηγή: rfi

Δημοφιλή