Παρίσι: Εργαστήριο της Μαρί Κιουρί γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν

Στο παρά πέντε γλίτωσε την κατεδάφιση το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στο Παρίσι.
via Associated Press

Την τελευταία στιγμή παρενέβη το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, προκειμένου να αναβληθεί η κατεδάφιση του κτηρίου στο Παρίσι, όπου βρισκόταν εργαστήριο της Μαρί Κιουρί.

Οι μπουλντόζες αναμένονται τη Δευτέρα στο Νο26 της οδού d’Ulm στο Παρίσι, προκειμένου να κατεδαφίσουν το Pavillon des Sources, ένα από τα τρία κτήρια που αποτελούσαν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο κατασκευαστικού πρότζεκτ, το οποίο απειλεί και δέντρα τα οποία είχε φυτέψει η βραβευμένη με δύο Νόμπελ επιστήμονας. Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έγινε έπειτα από συγκέντρωση υπογραφών και εκκλήσεις προς τον Εμανουέλ Μακρόν και υπουργούς της κυβέρνησής του, αναφέρει ο Guardian.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, ανακοίνωσε πως η κατεδάφιση αναβλήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με το Ινστιτούτο Κιουρί- στο οποίο ανήκει το κτήριο- προκειμένου «να υπάρχει χρόνος για να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές».

Αυτή η εξέλιξη είναι «φανταστική», αλλά η εκστρατεία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Μπατίστ Τζανεζελί, επικεφαλής της προσπάθειας για να μείνουν οι μπουλντόζες μακριά από το εν λόγω κτήριο. «Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, όσο το κτήριο δεν χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», υπογράμμισε.

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα από τα τελευταία σύμβολα της Μαρί Κιουρί, της πιο επιφανούς γυναίκας της εποχής μας, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος», επεσήμανε ο Τζανεζελί.

«Είναι αδιανόητο. Όλος ο χώρος θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ιστορικός. Τα κτήρια που σχετίζονται με τον Λουί Παστέρ χαρακτηρίστηκαν το 1981, αλλά όχι εκείνα που συνδέονται με τη Μαρί Κιουρί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό συμφώνησε και η Κλοντίν Μοντέιλ, ιστορικός και πρώην διπλωμάτης, που έχει γράψει βιβλία για τη Μαρί Κιουρί, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες. «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφεί ποτέ. Πρέπει να χαρακτηριστεί κληρονομιά και αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα», προειδοποίησε.

Πρόκειται για παγκόσμια κληρονομιά, υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι δεν συνειδητοποιούν τη συμβολική σημασία του. Η Μαρί Κιουρί είναι η πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονας στον κόσμο. Αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευση. Το Ινστιτούτο Κιουρί δεν χρειάζεται να καταστρέψει αυτά τα ιστορικά κτήρια. Έχει χώρους αλλού», συμπλήρωσε.

Η Κιουρί, γεννημένη ως Μαρία Σκουοντόφσκα στη Βαρσοβία το 1867, ήταν η νεότερη από μια οικογένεια πέντε παιδιών. Μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών και σπούδασε στη Σορβόνη, ενώ αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Η καθημερινή της ζωή περιελάμβανε διάβασμα και λίγες ώρες ύπνου, ενώ απέφευγε να κάνει παρέα με Γάλλους και διατηρούσε επαφές μόνο με λιγοστούς Πολωνούς φοιτητές και επιστήμονες. Τελικά η Μαρία Σκουοντόφσκα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης με τα πτυχία των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής.

Τιμήθηκε με δύο βραβεία Νομπέλ: Φυσικής το 1903 (από κοινού με το σύζυγό της και τον Ανρί Μπεκερέλ) και Χημείας το 1911.

Η Μαρί και ο σύζυγός της, Πιερ Κιουρί, ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο και βραβεύθηκαν- μαζί με τον Ανρί Μπεκερέλ- με το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Ο Πιερ Κιουρί σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1906. Πέντε χρόνια αργότερα η Μαρί Κιουρί βραβεύθηκε με δεύτερο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία.

Το 1909 το Ινστιτούτο Παστέρ και το πανεπιστήμιο του Παρισιού ένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εργαστηρίου για τη Μαρί Κιουρί. Στο Pavillon des Sources η Κιουρί προετοίμαζε τα ραδιενεργά υλικά για την έρευνά της. Ήταν το ένα από τα τρία κτήρια τα οποία αποτελούσαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Ινστιτούτο Κιουρί. Τα άλλα ήταν το Curie Pavilion, όπου βρισκόταν το εργαστήριο φυσικής και χημείας της- το οποίο σήμερα είναι μουσείο- και το Pasteur Pavilion, που φιλοξενούσε εργαστήριο βιολογίας.

Τον περασμένο Μάρτιο ο δήμος ενέκρινε το αίτημα του Ινστιτούτου να κατεδαφιστεί το Pavillon des Sources, που σχεδίασε ο Ανρί Πολ Νενό το 1914, με στόχο να κατασκευαστεί πενταώροφο κτήριο για την επέκταση της πανεπιστημιούπολης. Ένα κτήριο art deco της δεκαετίας του ’30 επίσης πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουά υποστηρίζει ότι η Κιουρί δεν εργάστηκε ποτέ στο Pavillon des Sources. Όμως, οι άνθρωποι που κάνουν εκστρατεία για τη διάσωση του κτηρίου λένε πως αυτό δεν είναι αληθές. Το Ινστιτούτο Κιουρί έχει αναφέρει πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση σκουπιδιών, αλλά στην ιστοσελίδα του γράφει ότι «η Μαρί Κιουρί διηύθυνε έρευνα στη φυσική και τη χημεία από το Curie Pavilion και το Pavillon des Sources».

Το 1912 η Μαρία Κιουρί χειρουργήθηκε στα νεφρά. Από το 1933 η υγεία της είχε κλονιστεί σημαντικά λόγω της έκθεσής της στη ραδιενέργεια (έπασχε από λευχαιμία), που υποστηρίζεται - σχεδόν με βεβαιότητα - ότι προκλήθηκε από τη συνεχή επαφή της με ραδιενεργά υλικά. Μάλιστα, όλα τα υπάρχοντα από το σπίτι του ζεύγους Κιουρί φυλάσσονται σε ειδικά δοχεία μολύβδου, και εάν κάποιος θέλει να διαβάσει τα χειρόγραφα, πρωτότυπα κείμενα της Κιουρί, πρέπει να λάβει ιδιαίτερες προφυλάξεις, καθώς εκπέμπουν ακόμη ραδιενεργή ακτινοβολία.

Ενταφιάστηκε δίπλα στον άντρα της στο κοιμητήριο του Σο. Το 1995 τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον. Η Μαρία Κιουρί θεωρείται από τον καθηγητή της Ιατρικής Πιερ Ρεγκό ένα από τα πρώτα θύματα της ραδιενέργειας.

Δημοφιλή