Παρίσι: Να «εκδικηθεί» για τα σκίτσα που σατίριζαν τον Μωάμεθ ήθελε ο ύποπτος της επίθεσης με μαχαίρι

Ο πατέρας του επαίνεσε την πράξη από το Πακιστάν όπου βρίσκεται.
ASSOCIATED PRESS

Η γαλλική αστυνομία εξετάζει ένα βίντεο στο οποίο ο άνδρας που φέρεται να επιτέθηκε σε ανθρώπους με μπαλτά την Παρασκευή εμφανίζεται να λέει ότι θα διαπράξει μια πράξη «αντίστασης» μετά την επανέκδοση σκίτσων που σατίριζαν τον Μωάμεθ σε σατιρικό περιοδικό.

Ο ύποπτος, που είναι από το Πακιστάν, συνελήφθη μετά τον τραυματισμό δύο ανθρώπων μπροστά από τα παλιά γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo. Αξιωματούχοι είπαν ότι τα ρούχα του ήταν γεμάτα αίματα.

Το βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του υπόπτου, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητά του. Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε πως εξεταζόταν ένα βίντεο.

Στο βίντεο ο φερόμενος ως δράστης συστήνεται ως Ζεχίρ Χασάν Μεχμούντ και λέει ότι είναι από το Μαντί Μπαχαουντίν στην επαρχία Πουντζάμπ. Αρχίζοντας να κλαίει, απαγγέλλει στίχους που επαινούν τον Μωάμεθ.

«Αν ακούγομαι συναισθηματικά φορτισμένος, να εξηγήσω: Εδώ στη Γαλλία έκαναν καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ» λέει στα Ούρντου. «Πρόκειται να διαπράξω μια πράξη αντίστασης σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου».

Ο πατέρας του επαίνεσε τον γιο του: «Η καρδιά μου είνια γεμάτη ευτυχία» είπε ο Αρσάντ Μεχμούντ στην ιστοσελίδα Naya Pakistan από το σπίτι της οικογένειας. «Μπορώ να θυσιάσω και τους πέντε γιους μου για να προστατέψω την τιμή του προφήτη».

«Μας κάλεσε...και είπε πως ο προφήτης του Θεού τον διάλεξε και του ανέθεσε να σκοτώσει τους βλάσφημους».

Τα σκίτσα είχαν δημοσιευτεί από το Charlie Hebdo το 2006 και ισλαμιστές τρομοκράτες στόχευσαν τα γραφεία του περιοδικού το 2015, σε μια επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων. Το περιοδικό, το οποίο μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία μετά την επίθεση, επανεξέδωσε τα σκίτσα νωρίτερα μέσα στον μήνα για να σηματοδοτήσει την έναρξη της δίκης 14 ατόμων που φέρονται να συνδέονταν με τους τρομοκράτες του Charlie Hebdo.

Ο ύποπτος είπε πως είχε την πνευματική καθοδήγηση του Ίλιας Καντρί. Ο Καντρί είναι ένας σουνίτης κληρικός και ιδρυτής της διεθνούς οργάνωσης Νταουάτ-ε-Ισλάμι. Ο Καντρί λέει πως κάποιος που διαπράττει βλασφημία θα έπρεπε να παραδοθεί στην αστυνομία, αλλά αν κάποιο άτομο, ωθούμενο από τα συναισθήματά του, σκοτώσει τον βλάσφημο, τότε ο νόμος δεν θα έπρεπε να ισχύει.

Η οργάνωση δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.