Σερτζ Τανκιάν, Κιμ Καρντάσιαν: Διάσημοι Αρμένιοι "πυροβολούν" στο Twitter κατά Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας

Παίρνουν ανοιχτά θέση για τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σίγουρα "ακούγονται" περισσότερο από πολιτικούς.

Ο Σερτζ Τανκιάν και η Κιμ Καρντάσιαν είναι δύο από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα παγκοσμίως στον καλλιτεχνικό κόσμο και την pop culture με καταγωγή από την Αρμενία. Η ψυχή και frontman του συγκροτήματος System of a Down με την τόσο ιδιαίτερη φωνή και η βασίλισσα των social media, επί χρόνια-αν και φυσικά με πολύ διαφορετικό τρόπο- όχι μόνο προβάλλουν υπερήφανα τους ιδιαίτερους δεσμούς τους με τη χώρα αλλά συμμετέχουν και στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους την περίοδο 1915-1917 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι ήταν και από τους πρώτους που έσπευσαν να κάνουν αναρτήσεις στο Twitter μετά την είδηση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.

Ο Τανκιάν έκανε retweet την ανάρτηση του ANCA (Αρμένικη Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ) με τα επείγοντα αιτήματα προς τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο: καταδίκη της απρόκλητης επίθεσης από το Αζεραμπαϊτζάν, παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να ζητηθεί από το Μπακού, διακοπή κάθε στρατιωτικής φύσεως βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και τέλος ζητούν να υπάρξει παρέμβαση ώστε η Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν με όπλα και μαχητικά αεροσκάφη.

Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρεται και σε ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2016 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

″Καθώς η Αρμενία και το Αρτσάχ (Ναγκόρνο - Καραπάχ) υπερασπίζονται τα εδάφη τους από την τελευταία, ολομέτωπη επίθεση της πετρελαιο-ολιγαρχικής, διεφθαρμένης ηγεσίας του Αζεραμπαϊτζάν, σκέφτηκα το ”Τραγούδι του Αρτσάχ” που κυκλοφόρησε το 2016 μετά την τότε επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν”.

Αντίστοιχα η Κιμ Καρντάσιαν έκανε σειρά αναρτήσεων.

″Σας παρακαλώ κοινοποιήστε τα νέα. Οι Αρμένιοι στο Αρτσάχ δέχονται επίθεση. Προσευχόμαστε για τους γενναίους άνδρες και τις γενναίες γυναίκες που ρισκάρουν τη ζωή τους για να προστατέψουν το Αρτσάχ και την Αρμενία. Οι ειδήσεις είναι παραπλανητικές, δεν πρόκειται απλά για συμπλοκές”.

″Η Αρμενία είναι το θύμα απρόκλητων επιθέσεων από το Αζερμπαϊτζάν και της αναμενόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης που συνοδεύει αυτές. Το Αζερμπαϊτζάν μπλοκάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από τις αναρτήσεις που αφορούν την προπαγάνδα”.

″Χρειαζόμαστε διεθνείς παρατηρητές να ερευνήσουν το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων σε διεθνές, διπλωματικό επίπεδο για να αποφευχθεί η άσκοπη κλιμάκωση και η τραγωδία” αναφέρει σε άλλη ανάρτηση και ζητά από τους ακολουθους της να διαδώσουν τα αιτήματα του ΑΝCA.

Και συνεχίζει.

″Ζητήστε από το Μπακού (σ.σ. πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν) κατάπαυση πυρός, διακόψτε κάθε αμερικανική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν που στρέφεται κατά των Αρμενίων και προειδοποιήστε την Τουρκία να σταματήσει να στέλνει όπλα και μαχητικά στο Μπακού”.