Σκάνδαλο με τους φόρους του Ντόναλντ Τραμπ: Αποκαλύψεις από τους New York Times

Για «fake news» κάνει λόγο ο ίδιος.
|
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2016 και το 2017, μετά από χρόνια δήλωσης μεγάλων ζημιών στις επιχειρήσεις του, για να αντισταθμίσει εισοδήματα εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δεδομένα επιστροφών φόρου.

Σε ένα ρεπορτάζ που ο Τραμπ απέρριψε ως «fake news», οι Times ανέφεραν ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επίσης δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τα 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια ως το 2017, παρά το ότι έλαβε 427,4 εκατ. ως το 2018 από το τηλεοπτικό του reality και άλλες συμφωνίες.

Οι αποκαλύψεις προσωπικών φορολογικών στοιχείων έρχονται λίγο παραπάνω από έναν μήνα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μεταξύ του Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το ρεπορτάζ για να παρουσιάσουν τον Τραμπ ως κάποιον που διαπράττει φοροαποφυγή και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την εικόνα του ως ικανού επιχειρηματία.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ζήτησε από τους Αμερικανούς μέσω Twitter να «σηκώσουν τα χέρια τους» αν πλήρωσαν περισσότερα σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος από τον Τραμπ.

Χαρακτηρίζοντας το ρεπορτάζ «εντελώς fake news» σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ και πάλι επικαλέστηκε μια έρευνα εν εξελίξει ως τον λόγο για τον οποίο δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία. Σε δήλωση στους Times ο Άλαν Γκάρτεν, δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, είπε ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικούς φόρους την τελευταία δεκαετία, χωρίς να κάνει διευκρινίσεις στο συγκεκριμένο εύρημα των ελάχιστων φόρων εισοδήματος.

Η συνεχιζόμενη άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποιήσει τους φόρους του αποτελεί παρέκκλιση από τις στάνταρ πρακτικές των υποψηφίων για την προεδρία. Αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη με εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και Δημοκρατικούς του Κογκρέσουν που επιδιώκουν να αποκτήσουν τα στοιχεία αυτά.

Ο ίδιος επίσης υπέδειξε ότι προτιμούσε να ελαχιστοποιεί τους φόρους του, λέγοντας σε debate το 2016 πως τον έκανε να φαίνεται «έξυπνος».

Οι Times μετέδωσαν πως ο Τραμπ ήταν σε θέση να ελαχιστοποιήσει τους φόρους του αναφέροντας μεγάλες απώλειες στις επιχειρήσεις του. Ανέφεραν επίσης πως δήλωσε ζημίες 47,4 εκατ. το 2018, αν και είπε ότι είχε εισοδήματα τουλάχιστν 434,9 εκατ. εκείνο το έτος.

Οι Times τονίζουν ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν μόνο αυτά που ο Τραμπ δήλωσε στην κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις του, και δεν δείχνουν τον πραγματικό του πλούτο.

Οι Times ανέφεραν ότι είχαν αποκτήσει δεδομένα επιστροφών φόρου που καλύπτουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για τον Τραμπ και εταιρείες εντός του οργανισμού των επιχειρήσεών του. Δεν είχαν πληροφορίες για τις προσωπικές του επιστροφές από το 2018 ή το 2019. Ανέφεραν επίσης ότι εμπλεκόταν σε μια μακροχρόνια έρευνα από την εφορία για μια επιστροφή 72,9 εκατ. δολαρίων που διεκδίκησε αφού ανέφερε μεγάλες απώλειες. Εάν η απόφαση είναι σε βάρος του, θα μπορούσε να χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Θέμα «εθνικής ασφάλειας» χαρακτηρίζει τα χρέη του Τραμπ η Νάνσι Πελόζι

Τα χρέη που φέρεται ότι βαρύνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η Δημοκρατική πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, τόνισε ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν σε ποιους οφείλει χρήματα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Δεν είναι σαφές, όπως είπε, ποιος διακρατά το χρέος και αν πρόκειται για διάφορες χώρες που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν επιρροή στον πρόεδρο. «Για μένα, αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε.