ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/02/2019 18:28 EET | Updated 13/02/2019 18:29 EET

«Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» της Νέας Υόρκης: Αυξήστε τους φόρους μας

Από τα 200 μέλη των Patriotic Millionaires, οι 41 ζουν στη Νέα Υόρκη.

Savushkin via Getty Images

Ένας εκατομμυριούχος της Νέας Υόρκης δηλώνει: «Αυξήστε τους φόρους μας». Δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστείο. Ο εκατομμυριούχος είναι ο Μόρις Περλ, πρώην στέλεχος της BlackRock και νυν πρόεδρος της  Patriotic Millionaires, μιας κοινότητας εκατομμυριούχων που επιθυμούν την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Την Τρίτη, μάλιστα, ο Περλ σε ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό, πρότεινε να φορολογηθούν άμεσα οι πολίτες που κερδίζουν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να χτιστούν σπίτια, σχολεία και να υπάρξουν νέες υποδομές.

 Από τα 200 μέλη των Patriotic Millionaires, οι 41 ζουν στη Νέα Υόρκη, στην πολιτεία με τους περισσότερους πλούσιους αλλά και τους υψηλότερους φόρους.  Τόσο ο κυβερνήτης,όσο και το νομοθετικό σώμα της πολιτείας ανήκουν στην παράταξη των Δημοκρατικών που επιθυμεί να περιορίσει την ανισότητα μεταξύ των κοινωνικών ομάδων τόσο στην πολιτεία όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων της Νέας Υόρκης ελέγχει περίπου το 31% του εισοδήματος του κράτους, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

Φυσικά, οι προοδευτικοί ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει εδώ και χρόνια ότι οι υψηλότεροι φόροι στους πλούσιους δεν θα έβλαπταν την οικονομία της πολιτείας, όπως ισχυρίζονται αρκετοί πολιτικοί, με τον φόβο ότι πολλοί θα μεταναστεύσουν σε άλλες πολιτείες, όπως η Φλόριντα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ομάδα βασίζεται στο γεγονός ότι αυτοί που θέλουν την υπερφορολόγηση είναι οι ίδιοι οι πλούσιοι.

Ο τρέχων φόρος του κράτους επηρεάζει όσους βγάζουν πάνω 300.000 δολάρια ετησίως. Ωστόσο, όσοι βγάζουν εκατομμύρια δεν επιβαρύνονται περαιτέρω. Ψηφίστηκε το 2009.

Μέχρι το 2016, ο αριθμός των εκατομμυριούχων που κατέβαλαν φόρους στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 72%, με το συνολικό εισόδημα των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 54% την εποχή εκείνη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικής Πολιτικής, ένα μη κερδοσκοπικό think tank. Τα εισοδήματα των μη εκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 33% την ίδια περίοδο.

Εκτός από την καθιέρωση ενός νέου φόρου, με τον οποίο η ομάδα δήλωσε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώνει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» θέλουν επίσης να κλείσουν το παραθυράκι των επιτοκίων, το οποίο επιτρέπει στους διαχειριστές των hedge funds (αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου) να φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο ομοσπονδιακό συντελεστή για μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. 

Πηγή: The New York Times 

Sponsored Post