Παγκόσμια Τράπεζα: Η κρατική βοήθεια για την ενέργεια θα οδηγήσει χώρες στην χρεοκοπία

«Είναι πολύ ακριβό για τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν οριζόντια μέτρα στήριξης απέναντι στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας».
Cyrille Gibot via Getty Images

Με την ενεργειακή κρίση να απειλεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το βασικό ερώτημα είναι εάν τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις απέναντι στις υψηλές τιμές, πρόκειται να δημιουργήσουν μεγάλες δημοσιονομικές «τρύπες».

Σύμφωνα με το BBC, σε έγγραφό της η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, ότι «είναι πολύ ακριβό για τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν οριζόντια μέτρα στήριξης απέναντι στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας».

Ο πρόεδρος της τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, υποστηρίζει ότι μια τέτοια πολιτική χρηματοδοτήσεων, εφαρμόστηκε και στην περίοδο της πνδημίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυξάνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος χωρών που θα χρειαστούν χρόνια ακόμη και δεκαετίες για να το αποπληρώσουν.

Ο επικεφαλής της παγκόσμιας Τράπεζας υποστηρίζει, ότι η υιοθέτηση μιας ίδιας πολιτικής και απέναντι στις υψηλές τιμές της ενέργειας θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα στήριξης για όλους, κάτι που είναι πολύ ακριβό», υπογραμμίζει, λέγοντας οτι «αυξάνουν σημαντικά το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ με τους πιο ευάλωτους οικονομικά να πλήττονται τελικά περισσότερο».

Αναφερόμενος στην Βρετανία, υποστηρίζει οτι ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν, ότι το πρόγραμμα ενεργειακής βοήθειας στην μορφή που έχει παρουσιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνης Τρας, είναι πολύ ακριβό για την οικονομία της χώρας.

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να αυξήσει τον προϋπολογισμό κατά περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες..

Αν αυτού, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, εάν τους δοθεί κίνητρο να επενδύσουν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ.

Το μοντέλο της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας,η κυβέρνηση δανείστηκε δισεκατομμύρια λίρες για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να παραμείνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν σε ένα βαθμό τις παροχές προς τους πιο ευάλωτους, αλλά οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές και να απευθύνονται σε όσους τις χρειάζονται περισσότερο.

«Στην περίοδο της πανδημίας πολλά από αυτά τα χρήματα κατέληξαν σε χέρια που δεν τα είχαν ανάγκη καθώς οι παροχές απευθύνονται σε όλους κι όχι σε στοχευμένς ομάδες πληθυσμού.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει τώρα να αποπληρώνουν όλα αυτά τα δάνεια για χρόνια ακόμη και δεκαετίες», υπογράμμισε.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε τα 305 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2022 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί άνοδο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα φτάσει το 2022 στο 9,5% και θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα έως το 2024.

Αυτό, θα οδηγησει πολλές χώρες σε αθέτηση αποπληρωμής των δανείων τους κάτι που θα οδηγήσει στην φτώχεια πολύ περισότερους ανθρώπους.

Δημοφιλή