Πού έχουν φτάσει οι τιμές των ενοικίων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια (Πίνακες)

Τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια 12,3%.
Kypros via Getty Images

Η έλλειψη νέων κατοικιών τα τελευταία χρόνια και η μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση σε συνδιασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πανδημία, την εξ αποστάσεως εργασία και την αύξηση των Aibnb,είναι οι κυριότερες αιτίες αύξησης στις τιμές ενοικίασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου
κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 79 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους, η αύξηση των τιμών ενοικίασης ανέρχεται κατά μέσο
όρο στο 12%.

Τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια 12,3%.

Το ράλι των τιμών ενοικίασης, αλλά και οι θετικές επιπτώσεις στην ζήτηση,
οφείλονται και στις νέες ανάγκες που αναδείχτηκαν με αφορμή την υγειονομική κρίση, μία τάση που συνεχίζεται έως σήμερα και οδηγεί στην επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης σε νέους και ευάλωτες ομάδες, που αναμένεται να ξεκινήσει να «τρέχει» από το 2023, πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά του Real Estate τόσο στις τιμές των αγοραπωλησιών όσο και των ενοικιάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα παλαιών ακινήτων.

Σημαντική επίδραση στην αγορά των ακινήτων και κατ΄ επέκταση στα ενοίκια αναμένεται να έχει ο επικείμενος διπλασιασμός του ορίου επένδυσης για απόκτηση Golden Visa όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, που αν τελικά εφαρμοστεί από την νέα χρονιά ανεβάζει το ποσό στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα

Επιπλέομ, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον περιορισμό των Airbnb,
θα επηρεάσουν τις μισθώσεις κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.

Αττική

Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 - 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ.

Σ΄ αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές.

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ηλικίας 15-20 ετών, εμβαδού 51- 80 τ.μ. με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 400 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 440 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας 15-20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 870 ευρώ, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

.
.
REMAX
.
.
REMAX

Τι καθορίζει την τιμή

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των
ενοικιαστών στην Αττική, είναι η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν είναι ανακαινισμένο (86%) και εάν διαθέτει καινούργια κουφώματα (79%), ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το αν διαθέτει θέση parking (64%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε
ποσοστό 11,4%, 4,9% και 12,5% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 5,7% και 11,7% αντίστοιχα.

.
.
REMAX

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ. ανεξαρτήτου έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 540 ευρώ.

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα Δυτικά και Ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι στα 330 ευρώ.

Στην Ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 620 ευρώ αλλά αυτό προκύπτει γιατί και τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα και ηλικίας 15-20 ετών.

Όπως και στην Αττική, η κατάσταση του ακινήτου αλλά και οι διευκολύνσεις στις μετακινήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή και την διαμόρφωση του ενοικίου.

Οι εργασίες ανακαίνισης (90%), η ύπαρξη ασανσέρ (60%) και η θέση parking (60%) είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές σε ένα ακίνητο.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των
περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 16,2% , στην Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 12,3% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 7,4%.

.
.
REMAX
.
.
REMAX

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να
διαμορφώνεται στα 410 ευρώ.

Ενδεικτικά, στον Βόλο και στην Λάρισα η μέση τιμή ενοικίασης είναι 580 και 390 ευρώ αντίστοιχα. Στο Ρέθυμνο, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν διαμςρίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ. με μέσο ενοίκιο στα 740 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές, με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς 290 ευρώ.

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρουσίασαν συγκριτικά με πέρυσι αύξηση της τάξεως του 12,3%. Ενδεικτικά, στις Σέρρες οι τιμές ενοικιάσεων αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Καλαμάτα 13,2% και στην Λάρισα 9,1%. Αντίθετα στην Κομοτηνή σημειώθηκε μείωση 3,3%.

.
.
REMAX
.
.
REMAX

Δημοφιλή