ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2019 09:58 EET | Updated 13/11/2019 09:58 EET

Αληθινά πυρά από στρατιώτη κατά διαδηλωτών στον Λίβανο - Νεκρός ένας άνδρας

Συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

ASSOCIATED PRESS

Στρατιωτικός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών στην Χάλντα, νότια της Βηρυτού με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εξ αυτών ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Ο στρατιωτικός έχει τεθεί υπό κράτηση και διενεργείται έρευνα για το περιστατικό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. 

Η προειδοποίηση του προέδρου Μισέλ Αούν την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ότι ο Λίβανος θα βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφή» εάν οι διαδηλωτές δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους πυροδότησε νέο κύμα κινητοποιήσεων.

Ο Λίβανος, που πλήττεται από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), γνωρίζει νέα περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας αφότου άρχισαν διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια εναντίον της κυβέρνησης και της ελίτ τη 17η Οκτωβρίου, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει νέους φόρους.

 

Στη συνέντευξή του ο Αούν είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει αυτή του Σάαντ αλ Χαρίρι και ότι ο ίδιος ο Χαρίρι διστάζει να παραμείνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, ήταν η προτροπή του προς τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους αυτή που έβγαλε περισσότερο κόσμο στους δρόμους. Αρκετές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν.

«Αν συνεχίσετε έτσι, θα πλήξετε τον Λίβανο και τα ίδια σας τα συμφέροντα. Δουλεύουμε νυχθημερόν για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Αν συνεχίσετε, θα υποστούμε καταστροφή. Αν σταματήσετε, υπάρχει ακόμη περιθώριο να διορθώσουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αούν.

Η Λίντα, που κατέβηκε στον δρόμο ξανά να διαδηλώσει, δήλωσε ότι ήταν η συνέντευξη του Αούν αυτή που την εξώθησε να το κάνει. «Σιχαθήκαμε να παριστάνουν [οι πολιτικοί] πως δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Ο πρόεδρος μας απευθύνεται από την τηλεόραση λες και είμαστε μικρά παιδιά. Σεβαστείτε μας λίγο», είπε.

«Ο κόσμος δεν πείθεται» από τον πρόεδρο, δήλωσε ο Χάιθαμ, άλλος διαδηλωτής. «Θα κλείσουμε ξανά τους δρόμους για να αυξήσουμε την πίεση και να ρίξουμε τον πρόεδρο».

Anadolu Agency via Getty Images
JOSEPH EID via Getty Images

Ο πρωθυπουργός Χαρίρι υπέβαλε την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου, μπροστά στο άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής ελίτ, στην οποία οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση. Οι τράπεζες, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων, επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό, καθώς και στις αναλήψεις, ιδίως αμερικανικών δολαρίων. Τα πιστωτικά ιδρύματα, τα υποκαταστήματα των οποίων ήταν κλειστά τον μισό Οκτώβριο, κατέβασαν ρολά και χθες, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι απέργησαν καθώς όπως λένε διατρέχει πλέον κίνδυνο η ασφάλεια και η σωματική τους ακεραιότητα καθώς εξοργισμένοι αποταμιευτές απαιτούν τα χρήματά τους ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα.

Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.

Κλειστά παρέμειναν επίσης πολλά σχολεία και πανεπιστήμια. Οι φοιτητές, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, διαδήλωσαν εκ νέου χθες.

Associated Press
PATRICK BAZ via Getty Images

Έπειτα από μια συνάντησή του με τον Αούν, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο, ο Γιαν Κούμπις, εκτίμησε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη» και οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να λάβουν διεθνή βοήθεια.

Στη συνέντευξή του, ο Αούν πρότεινε να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και πολιτικών. Διαβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να αρχίσουν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο για να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός ως το τέλος της εβδομάδας. Δεν αρνήθηκε ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό — δεν έγινε πιο συγκεκριμένος — ώστε να αποκλειστεί η Χεζμπολάχ από την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά οι ξένες δυνάμεις «δεν μπορούν να μου επιβάλλουν να αποκλείσω ένα κόμμα που εκπροσωπεί το ένα τρίτο των Λιβανέζων. Οι ξένοι μας ζητάνε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».

PATRICK BAZ via Getty Images
Andres Martinez Casares / Reuters
Andres Martinez Casares / Reuters
Andres Martinez Casares / Reuters
Andres Martinez Casares / Reuters
Andres Martinez Casares / Reuters

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ