Πυρά κατά σκάφους του Λιμενικού της Κύπρου από τουρκική ακταιωρό

Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τις απειλές για ανακοινώσεις σχετικά με τα Βαρώσια.
Τουρκική ακταιωρός (φωτογραφία αρχείου)
Τουρκική ακταιωρός (φωτογραφία αρχείου)
SanerG via Getty Images

Ρίψη προειδοποιητικών πυρών κατά σκάφους της Κυπριακής Λιμενικής Αστυνομίας έκανε το πλήρωμα τουρκικής ακταιωρού τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή περιοχή της Τυλληρίας, στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 3:30, όταν σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πύργου για τυπική περιπολία προς αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης μεταναστευτικής ροής από τα τουρκικά παράλια, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι λίγα λεπτά μετά η τουρκική ακταιωρός, ακολουθώντας το σκάφος, προχώρησε στη ρήψη τεσσάρων προειδοποιητικών πυροβολισμών, ανοίγοντας πυρ τέσσερις φορές προς την πλευρά του σκάφους. Όταν το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας έφτασε σε αλιευτικό καταφύγιο, η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, η Αστυνομία αναμένεται να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό.

Το επεισόδιο προκλήθηκε λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα-που συμπίπτει με την επέτειο της τουρκικής εισβολής-και τη στιγμή που η Άγκυρα και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους και προαναγγέλλουν αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια.

Κομισιόν : ”Κάθε ενέργεια βίας είναι λυπηρή”

Επι του θέματος, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι σχολίασε πως κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο «είναι λυπηρή».

Ερωτηθείσα σχετικά είπε πως «Προς το παρόν δεν έχουμε λεπτομέρειες για τις αναφορές γι′ αυτό δε μπορούμε να σχολιάσουμε». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στην Μεσόγειο είναι λυπηρή».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκίας».

Τέλος, επισήμανε ότι «από την Τουρκία αναμένεται ξεκάθαρη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση της σχέσης με την Δημοκρατία της Κύπρου».