Πυρακτωμένος πλανήτης: Ο Ιούλιος ίσως είναι ο πιο ζεστός μήνας των 120.000 τελευταίων ετών

Έσπασε το ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας την 3η Ιουλίου. Το εν εξελίξει φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.
Vasily Fedosenko via Reuters

Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη κατέγραψε νέο υψηλό τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά. Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ, αφού η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που τηρούνται σχετικά δεδομένα, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται ένας συνδυασμός του φυσικού καιρικού φαινομένου γνωστού ως El Niño (Ελ Νίνιο) και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ο περασμένος μήνας επιβεβαιώθηκε επίσης ως ήταν θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.

Επιστήμονες στα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ ανέφεραν, σύμφωνα με ΒΒC ότι η μέση θερμοκρασία στον κόσμο είχε φτάσει τους 17,01 βαθμούς Κελσίου στις 3 Ιουλίου, και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 Κελσίου που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν για την αύξηση της θερμοκρασίας στη στεριά και στη θάλασσα.

Ρεκόρ ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας έχουν ακολουθηθεί από θαλάσσιους καύσωνες σε μέρη που συνήθως δεν παρατηρούνται , όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Αυτή την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει έναν παρατεταμένο καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη να κυμαίνονται πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου (που είναι εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία για την συγκεκριμένη χώρα), ενώ σε άλλες περιοχές της καταγράφονται καταρρακτώδεις βροχές που έχουν στοιχίσει μάλιστα τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Σε νότιες πολιτείες της Αμερικής παρατηρούνται ασφυκτικές συνθήκες ενώ στην Ιταλία αναμένεται σφοδρό κύμα καύσωνα από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί αισθητά σε όλη τη χώρα, από τη Σικελία μέχρι το Μιλάνο. Το «ρεκόρ» είναι πιθανόν να καταγραφεί στη Σαρδηνία, όπου το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 47 βαθμούς.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία που καταγράφηκε την Δευτέρα είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισε η τήρηση αρχείων δορυφορικής παρακολούθησης το 1979 ενώ οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι η υψηλότερη θερμοκρασία και από τότε που άρχισαν εκτεταμένες καταγραφές θερμοκρασιών περί τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο παγκόσμιο υψηλό είναι ένας συνδυασμός του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το Ελ Νίνίο ή ENSO έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: Θερμή, κρύα ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση στο κλιματικό σύστημα οπουδήποτε στη Γη.

«Το ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που έχουμε διαθέσιμα αξιόπιστα αρχεία είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο για τον όλο και πιο θερμαινόμενο πλανήτη μας», σχολίασε ο ερευνητής για το κλίμα Λεόν Σίμονς.

«Τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ που θα καταρρίψουν τα προηγούμενα και μέσα σε διάστημα 1,5 χρόνου».

Το ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας της Δευτέρας έρχεται καθώς ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος στο παγκόσμιο ρεκόρ. Οι μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1850 και 1900.

Και όπως επισημάνθηκε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περισσότερα ρεκόρ θα καταρριφθούν καθώς το καλοκαίρι θα προχωρά και το Ελ Νίνιο δυναμώνει.

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας και μαζί ο πιο ζεστός μήνας που είχαμε ποτέ : και το«ποτέ» σημαίνει από την Μεσοπαγετώδη γεωλογική εποχή που άρχισε περίπου 120.000 χρόνια πριν», εκτίμησε ο Kάρστεν Χάουσταϊν από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Ενώ οι θερμοκρασίες στο Νότιο Ημισφαίριο θα μειωθούν λίγο τις επόμενες ημέρες, οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φέρουν ακόμη θερμότερες μέρες, δεδομένου ότι το Ελ Νίνιο είναι τώρα σχεδόν σε πλήρη εξέλιξη».

Πηγές: BBC, ΑFP, Reuters

Δημοφιλή