Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: «Τελικό κείμενο» κατέθεσε η ΕΕ

Εξετάζεται από την Τεχεράνη.
via Associated Press

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι κατατέθηκε ένα τελικό κείμενο σε σχέση με τη συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), καθώς τελείωσαν οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον στη Βιέννη που είχαν στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Αυτό που μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, τέθηκε υπό διαπραγμάτευση και τώρα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο. Ωστόσο, πίσω από κάθε τεχνικό θέμα και κάθε παράγραφο υπάρχει μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στις πρωτεύουσες», έγραψε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter. «Εάν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε μπορούμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «το Ιράν δεν είναι στο στάδιο να μιλά για οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)... Δώσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις επί των προτάσεων που έκανε η ΕΕ. Το Ιράν θα μεταφέρει τις πρόσθετες απόψεις και εκτιμήσεις της έπειτα από πιο ολοκληρωμένες συζητήσεις στην Τεχεράνη», μετέδωσαν το ιρανικό δίκτυο PRESS TV και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, καθώς οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον τελείωσαν στη Βιέννη.

Το Ιράν δήλωσε ότι θα εξετάσει το «τελικό κείμενο» που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αντιπροσώπους των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Βιέννης που έχουν στόχο τη διάσωση της υπό κατάρρευση συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Μόλις λάβαμε τις προτάσεις αυτές, παρουσιάσαμε την αρχική μας απάντηση και τις σκέψεις μας» στον συντονιστή της ΕΕ Ενρίκε Μόρα, αρμόδιο να επιβλέπει τον διάλογο της Βιέννης, δήλωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna.

«Ωστόσο ασφαλώς οι όροι χρήζουν συνολικής εξέτασης και εμείς θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας και τις παρατηρήσεις μας στον συντονιστή και στις άλλες πλευρές», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποια ήταν η «αρχική απάντηση» ούτε ποιές ήταν «οι παρατηρήσεις» της χώρας του ως προς το «τελικό κείμενο», καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι «αυτό το κείμενο δεν θα τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP

Δημοφιλή