21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Dusan Stankovic via Getty Images

«Η Ειρήνη είναι ο ακήρυχτος πόλεμος».

(Πλάτων)

Ειρήνη είναι:

­*Μια συνθήκη, μία συμφωνία, μία συνεχής βούληση άρνησης της επιθετικότητας, της βαρβαρότητας, της καταστροφής και της αντιδικίας.

­*Δεν είναι μία δήλωση, εκδήλωση ή διαδήλωση για τα οικονομικά συμφέροντα, τους εθνικισμούς, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και την επιθετική ανταγωνιστικότητα.

*Ο διάλογος, η φιλότης, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η αποδοχή της πολυμορφίας, της συνθετότητας, της πολυπλοκότητας, της ετερογένειας και του νόμου της Εναντιοδρομίας του κόσμου μας.

­*Δεν είναι η «ηθική» της δύναμης και το «δίκαιο» της πυγμής ως μέσων για την επιβολή της δικής μας λογικής για την «ηθική» και το «δίκαιο».

*Η διαλεκτική της καθημερινής ζωής που γεφυρώνει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις στο όνομα της δημιουργικής συνύπαρξης ανθρώπων, λαών και κρατών.

­*Η ισορροπία των δυνάμεων, το φίλιωμα των παθών με την λογική και η τέχνη της σύξευξης και της μεσότητας.

­*Το αίσθημα και η αποδοχή της κοινής καταγωγής μας, της γήινης ρίζας μας με όλους τους ανθρώπους και η άρνηση – απόρριψη του αισθήματος της μοναδικότητας και ανωτερότητας της γλώσσας, της φυλής, της θρησκείας, του πολιτισμού ή του έθνους μας.

­*Η υπέρβαση των δεσμεύσεων και των τειχών που εγείρουν οι διάφορες ταυτότητες και που τρέφουν είτε τον ατομικό είτε τον εθνικό μας ναρκισσισμό.

­*Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή της περατότητάς μας ως βιολογικών όντων και η αναγνώριση – κατάφαση της ζωής ως «μέγα καλό και πρώτο».

­*Το όνειρο, η ελπίδα, ο ιδρώτας της εργασίας, το αλέτρι που οργώνει τη γη, το στάχυ του σιταριού, τα «σφιγμένα χέρια» των ανθρώπων, η μουσική, τα τραγούδια και ο χορός των νέων.

­*Δεν είναι τα τύμπανα του πολέμου, οι παρελάσεις της νίκης και τα ηρωικά εμβατήρια και οι πανηγυρικοί λόγοι για τον ηρωισμό των σκοτωμένων συμπατριωτών μας.

Επειδή:

­Η λογική, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η ηθική, η δημιουργία, η πρόοδος και η ευτυχία επωάζονται σε συνθήκες Ειρήνης.

Ειρήνη, είναι η άρνηση του θανάτου και η κατάφαση της ζωής και του ανθρώπου.

Γι’ αυτό ας αρνηθούμε τα θέσφατα του «Vis pacem, para bellum» και την προτροπή του Θουκυδίδη:

«Εκ πολέμου μεν γάρ ειρήνη μάλλον βεβαιούται»

(Με τον πόλεμο εξασφαλίζεται σταθερότερη ειρήνη)

Ας δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία στην Ειρήνη.