«Περί μετάδοσης»: Ο συγγραφέας Πάολο Τζορντάνο από τη Ρώμη για την πανδημία

Το βιβλίο κυκλοφορεί συγχρόνως σε 26 γλώσσες. Στα ελληνικά σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου από τις εκδόσεις Πατάκη.
|
FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images

Ο πολυβραβευµένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζορντάνο -το πρώτο μυθιστόρημα του «Η μοναξιά των πρώτων αριθμών» πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και απέσπασε τα βραβεία Strega και Campiello- υπογράφει το «Περί μετάδοσης» («Nel contagio»), ένα βιβλίο για την πανδημία, που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου από τις εκδόσεις Πατάκη (μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας).

Στο σύντοµο αυτό βιβλίο, που γράφτηκε στη Ρώµη τις πρώτες µέρες του Μαρτίου και ενώ η πατρίδα του έχει πληρώσει τεράστιο κόστος, ο συγγραφέας χρησιµοποιεί το λογοτεχνικό του ταλέντο και το επιστηµονικό του υπόβαθρο -o Τζορντάνο σπούδασε Φυσική και είναι διδάκτωρ στη Φυσική των σωματιδίων- για να προσεγγίσει την πανδηµία σε όλες τις διαστάσες της, όπως και οποιαδήποτε άλλη µας περιµένει στο µέλλον.

«Η κατάσταση υπερβαίνει ταυτότητες και πολιτισµούς» γράφει.

«Η επιδηµία καταδεικνύει πώς στον παγκοσµιοποιηµένο κόσµο είµαστε όλοι συνδεδεµένοι, αλληλοεξαρτώµενοι και αδιαχώριστοι ο ένας από τον άλλον».

εκδόσεις Πατάκη

«... Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό το κενό γράφοντας για να κρατήσω τα δυσοίωνα προαισθήματα σε απόσταση και να σκεφτώ καθαρότερα όσα συμβαίνουν. Μερικές φορές το γράψιμο είναι μια άγκυρα που μας κρατάει στη γη, που μας προσγειώνει, που μας προστατεύει από τρομακτικές φαντασιώσεις. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος: δεν θέλω να χάσω αυτά που αποκαλύπτει η επιδημία για μας τους ίδιους. Μόλις ο φόβος περάσει, θα πάρει μαζί του οποιαδήποτε προσωρινή γνώση· αυτό συμβαίνει πάντοτε με τις ασθένειες. Καθώς θα διαβάζετε αυτές τις σελίδες, η κατάσταση θα έχει αλλάξει. Οι αριθμοί θα είναι διαφορετικοί, η επιδημία θα έχει εξελιχθεί: είτε θα έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είτε θα έχει επιβραδυνθεί· ωστόσο μερικές από τις σκέψεις που γέννησε ίσως να έχουν ακόμα κάποια αξία. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ούτε ατύχημα ούτε θεϊκή τιμωρία. Δεν είναι καν πρωτοφανές: έχει συμβεί στο παρελθόν και θα ξανασυμβεί στο μέλλον…»

Ο Πάολο Τζορντάνο δεν αφήνει τίποτα εκτός. Κάθε στροφή που παίρνει είναι διαφορετική -από την επιστήμη στην καθημερινή ζωή, από τον Τύπο στην πολιτική, από την κοινή λογική στις θεωρίες συνωμοσίας, από την εξάντληση των φυσικών πόρων στην ελπίδα.

Χωρισμένο σε 27 σύντομα «κεφάλαια» (με τίτλους, όπως Τα μαθηματικά της επιδημίας, Τα μαθηματικά της σύνεσης, Το δίλημμα της καραντίνας, Στο σούπερ μάρκετ, Όχι στη μοιρολατρία, Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, Παράσιτα, Μετρώντας τις ημέρες), γραμμένο με νηφαλιότητα, απλότητα και συχνά, τρυφερότητα, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί.

εκδόσεις Πατάκη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάολο Tζορντάνο γεννήθηκε στο Τορίνο το 1982. Σπούδασε Φυσική και είναι διδάκτωρ στη Φυσική των σωματιδίων. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η μοναξιά των πρώτων αριθμών (εκδ. Ωκεανίδα, 2008) πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και απέσπασε τα βραβεία Strega και Campiello. Μεγάλη επιτυχία είχαν και τα επόμενα βιβλία του. Ο Πάολο Τζορντάνο συνεργάζεται με την εφημερίδα Corriere della sera.

Το Περί μετάδοσης (Nel contagio) γράφτηκε στη Ρώμη στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2020, κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις 26 Μαρτίου, ενώ μεταφράστηκε ταυτόχρονα σε πάνω από 26 γλώσσες.

Τα συγγραφικά δικαιώματα θα διατεθούν στις υγειονομικές μονάδες που δίνουν σκληρό αγώνα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα