Περίπου 19.000 αιτήσεις στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – 2»

Προς αξιολόγηση δόθηκαν ακόμα 2.629 φάκελοι αιτήσεων.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Αυτό που άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην τωρινή, όσον αφορά τον κλάδο των μεταφορών, είναι ότι το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» πέρασε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στη δεύτερη φάση του, μολονότι υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις, έχουν καθυστερήσει οι αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό τέλμα στη διαδικασία.

Στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχουν υποβληθεί, έως τώρα, 19.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 11.175. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθούν ακόμα 2.629 αιτήσεις και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα εξεταστούν ακόμα 5.000 αιτήσεις.

Σημειώνουμε ότι συνολικά το 25% των αιτήσεων αφορούν σε επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα, το 35% σε δίκυκλα και τρίκυκλα (κατηγορία L1-L5), το 4,5% σε μικροαυτοκίνητα (κατηγορίας L6- L7) και το 34,5% σε ποδήλατα.

Διαπιστώνουμε, δηλαδή, έναν πολύ μεγάλο όγκο επιδότησης στα ηλεκτρικά ποδήλατα και αυτό ίσως θα πρέπει να το εξετάσει η κυβέρνηση, καθώς βασικός στόχος είναι η ηλεκτροκίνηση στα οχήματα που ρυπαίνουν, διότι ούτως ή άλλως τα ποδήλατα δεν παράγουν ρύπους.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου δηλώνει ότι: «Η ηλεκτροκίνηση είναι αδήριτα το μέλλον της κινητικότητας. Ως χώρα οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ομαλή της ανάπτυξη τόσο με την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και με την διεύρυνση του δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σήμερα τα εξηλεκτρισμένα οχήματα έχουν μερίδιο αγοράς 10%. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, η προώθηση της μικροκινητικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υπηρεσιών στα ΜΜΜ είναι μονόδρομος για την βελτίωση της ζωής των πολιτών στα κέντρα των μεγάλων πόλεων».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, τονίζει ότι: «Η ένταξη περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων και η ενίσχυση του δικτύου φόρτισης προχωρούν σταθερά και με αυξητικές τάσεις. Τα προγράμματα επιδότησης συνδράμουν σημαντικά σε αυτό. Η επόμενη μέρα των μεταφορών έχει στο επίκεντρό της ηλεκτρικά Ι.Χ., ταξί, λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς. Καθημερινά προχωράμε ένα βήμα μπροστά με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Δημοφιλή