Πέθανε η Ελλη Κυριακίδου, η «Νόνα» στις «8 Λέξεις» κι η «γιαγιά» στο «Μπρούσκο»

Εκτός από την τηλεόραση, ωστόσο, είχε διαγράψει 57 χρόνια στο θεατρικό σανίδι. Οι μεγάλοι σταθμοί της ηθοποιού από την Λεμεσό Κύπρου.
Η Ελλη Κυριακίδου ως «Νόνα» στις «8 λέξεις»
Η Ελλη Κυριακίδου ως «Νόνα» στις «8 λέξεις»
You Tube

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Ελλη Κυριακίδου - γνωστή από τον ρόλο της Νόνας του σίριαλ «8 Λέξεις» του ΣΚΑΪ αλλά και της γιαγιάς στο «Μπρούσκο» του ANT 1 . Την είδηση έκανε γνωστή στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ανδρέας Γεωργίου.

Η Έλλη Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό ζώντας όμορφα και δύσκολα χρόνια.

Στα 15 της παντρεύτηκε και ένα χρόνο μετά έγινε για πρώτη φορά μητέρα. Μέχρι τα 19 της απέκτησε τρία κορίτσια και λίγο αργότερα έγιναν μαζί με την ηθοποιό Ντόρις Κυριακίδου τέσσερα.

Είχε πάθος με το θέατρο και ο γνωστός ηθοποιός και δάσκαλος Αδαμάντιος Λεμός παρότρυνε τοn σύζυγο της να την αφήσει να βγει στο θέατρο ενώ εκείνος αρχικά αρνιόταν. Το 1952 παίρνει την απόφαση να βει στο θέατρο παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της. Με τη Κυπριακή Σκηνή και το Πειρασμό του Ξενόπουλου πήρε το βάπτισμα του πυρός.

Τρία χρόνια αργότερα της έγινε πρόταση από το Κυπριακό Θέατρο να παίξει στο έργο «Βαθιές είναι οι ρίζες μας» με τον Ανδρέα Μούστρα και ένα χρόνο μετά μεταναστεύει στο Κογκό. Πήγε με τον σύζυγό της με σκοπό να δουλέψουν εκεί. Επέστρεψε το 1960 χωρίς να αφήσει το πάθος της και μέχρι το 1962 που ιδρύθηκε ο ΟΘΑΚ συνεργάστηκε με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» και το Κυπριακό Θέατρο. Από εκεί άρχισε μια θεατρική πορεία που κράτησε 57 χρόνια στο σανίδι μέχρι το 2009 που αποχαιρέτησε το θεατρικό κοινό με το έργο «Περσόνα» του Μπέργκμαν που η ίδια επέλεξε.

Το έργο έχει να κάνει με τις τελευταίες μέρες μιας μεγάλης ηθοποιού που πάσχει από αλτσχάιμερ και ζει μόνη με την νοσοκόμα της και θυμάται όσα έζησε. Μια εξομολόγηση ψυχής για όσα την ταλαιπωρούν ψυχικά. Στο τέλος εξαγνίζεται. Και η λύτρωση αυτή έρχεται με το θάνατό της. Η Έλλη Κυριακίδου, πιο ώριμη από ποτέ, επιβεβίωσε επί σκηνής το πόσο μεγάλη ηθοποιός είναι.

Η Έλλη Κυριακίδου φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή Λεμεσού Μέσης Εκπαίδευσης (6ο Γυμνάσιο Λεμεσού) και στην Δραματική Σχολή Στανισλάβσκι. Συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές όπως και με την ΕΡΤ και τον κινηματογράφο και τη τηλεόραση.

Έπαιξε σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες, δράματα και τραγωδίες. Έλαβε μέρος σε έργα κλασσικών συγγραφέων και νεοτέρων καθώς και Κυπρίων.

Με πληροφορίες από alphanews.live Κύπρου

Δημοφιλή