Πέθανε η σκιτσογράφος Κλερ Μπρετεσέ, δημιουργός της «Agrippine»

Το 1976 ο Ρολάν Μπαρτ την αποκάλεσε «κοινωνιολόγο της χρονιάς». Το Centre Pompidou είχε παρουσιάσει έκθεση των έργων της.
Olivier BOITET via Getty Images

Η διάσημη γαλλίδα σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Κλερ Μπρετεσέ έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 79 ετών.

«Με βαθιά θλίψη οι εκδόσεις Dargaud ανακοινώνουν τον θάνατο της Κλερ Μπρετεσέ σε ηλικία 79 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 2020», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος της.

Η Κλερ Μπρετεσέ, δημιουργός των σειρών «Agrippine» και «Frustrés», ήταν η πρώτη γυναίκα κομίστα που έκανε καριέρα στη Γαλλία. Γεννήθηκε στη Νάντη (την πόλη των τεχνών) το 1940, αλλά έφυγε από την αστική, καθολική οικογένεια της σε νεαρή ηλικία με σκοπό να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Λίγα είναι γνωστά για την παιδική ηλικία της, όπως ότι της άρεσε να ζωγραφίζει με την καθοδήγηση της γιαγιάς της. Όπως είχε πει, ασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία με το κόμικ «για να ξεφύγει από την πλήξη».

Στις αρχές του 1960, αφού εγκατέλειψε τη Σχολή Καλών Τεχνών, δίδαξε σκίτσο και φιλοτεχνούσε εικονογραφήσεις για τα έντυπα του ομίλου Bayard. «Σκίτσο σε εφημερίδες, στριπ, κόμικς, δεν είχε σημασία, ήθελα να σκιτσάρω και ο στόχος μου ήταν να εξασφαλίσω απ′ αυτό τον βιοπορισμό μου», εξηγούσε.

Από τους πρωτοπόρους του κόμικς, επέβαλε ένα στυλ, έναν τόνο, ένα βλέμμα αποστασιοποιημένο και με πλήρη πρωτοτυπία.

Παρατηρητής της εποχής της, καταπιάνεται με τα στραβά της με πολύ αυτοσαρκασμό.

Η Μπρετεσέ έδινε σκίτσα της στα έντυπα Le Sauvage και Le Nouvel Observateur, όπου κάθε εβδομάδα δημοσιευόταν μια σελίδα των «Frustrés».

Το 1988 εξέδωσε μόνη της το πρώτο της άλμπουμ με τις περιπέτειες της Agrippine και ακολούθησαν άλλα έξι καθώς και μια σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων που μεταδόθηκε από το Canal+.

Τα πρόσωπα που δημιουργούσε με τα σκίτσα της, της επέτρεπαν να ασχολείται με κοινωνικά θέματα, που πολύ συχνά εντόπιζε πριν από τους περισσότερους συγχρόνους της. Σε σημείο που το 1976 ο Ρολάν Μπαρτ θα πει πως είναι η «κοινωνιολόγος της χρονιάς».

Είχε επίσης ταλέντο στη ζωγραφική και είχε φιλοτεχνήσει μια σειρά εντυπωσιακών πορτρέτων οικείων της και αυτοπροσωπογραφιών της.

Το 2016 το Centre Pompidou παρουσίασε αναδρομική έκθεση του έργου της.

«Η Κλερ Μπρετεσέ χάραξε έναν δρόμο μοναδικό στα κόμικς. Το χιούμορ της και η ελευθερία πνεύματός της θα λείψουν απ′ όλους τους αναγνώστες της, μας λείπουν ήδη», σημειώνει ο εκδότης της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Le Monde

Δημοφιλή