ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/08/2018 12:52 EEST | Updated 24/08/2018 18:33 EEST

Πέθανε ο αδελφός της Μελίνας, Σπύρος Μερκούρης

EUROKINISSI
Η Μελίνα Μερκούρη και ο αδελφός της Σπύρος

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, σε ηλικία 93 ετών. Ο Σπύρος Μερκούρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπου και μεταφέρθηκε έπειτα από αδιαθεσία. Η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης-Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στην πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κ.λπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες ”Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, ”Ποτέ την Κυριακή” (σκηνοθεσία του γαμπρού του Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες ”Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, ”Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, ”Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

Η απώλεια του Σπύρου Μερκούρη, ωστόσο, φέρνει στο μυαλό και τη Μελίνα με το μεγάλο της όραμα...για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μία σχέση γεμάτη αγάπη

Ο Σπύρος Μερκούρης, ο μικρότερος (κατά πέντε χρόνια) αδελφός της Μελίνας, ζούσε μέχρι την τελευταία στιγμή στο σπίτι της οικογένειας, εκεί όπου είχε γεννηθεί η πολυαγαπημένη του αδελφή. Τα δύο παιδιά είχαν μοιραστεί από νωρίς τα ίδια όνειρα, ενώ ο Σπύρος -όπως πολύ εύστοχα έχουν επισημάνει πρόσωπα που τους είχαν ζήσει- υπήρξε πάντα το στήριγμα της Μελίνας. Η Μελίνα υπεραγαπούσε με τη σειρά της τον Σπύρο και υπήρξε μαζί του προστατευτική.

Από το 1994, χρονιά κατά την οποία απεβίωσε η Μελίνα, η απώλεια της οποίας τον βύθισε σε απέραντη θλίψη, ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για να γίνει γνωστό το έργο της στις επόμενες γενιές, όπως μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» το 2007, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, στο ΔΣ του οποίου ήταν επίτιμο μέλος.

 Όπως είχε πει σε συνέντευξη του στο greekaffair.gr: «Η Μελίνα ως υπουργός Πολιτισμού άφησε σημαντικό πολιτιστικό έργο πίσω της. Το κυριότερο ήταν ότι αναβάθμισε το υπουργείο Πολιτισμού, έφερε τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και συνέβαλε στην διάδοσή του σ’ όλον τον κόσμο. Η Μελίνα έβαλε στα χείλη των Ελλήνων την λέξη ‘Πολιτισμός’ και στα χείλη των ξένων την λέξη ‘Ελλάδα’! Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο της έργο».

EUROKINISSI

Μιλούσε πάντα για κείνη με απέραντη τρυφερότητα και θαυμασμό «... ήταν ανήσυχο παιδί και πολύ έξυπνη» έλεγε αναφερόμενος στα παιδικά τους χρόνια, ενώ ακόμη και όταν η κουβέντα έφτανε στο τέλος της και στο αξεπέραστο πάθος της για το τσιγάρο, ο λόγος του ήταν γεμάτος αγάπη και κατανόηση. 

 Συλλυπητήρια από το Υπουργείο Πολιτισμού

«Ο Σπύρος Μερκούρης υπήρξε ένας άνθρωπος με σημαντική συμβολή τόσο στους αγώνες για τη δημοκρατία όσο και στον πολιτισμό της χώρας μας. Μέλος γνωστής πολιτικής οικογένειας, αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, υπηρέτησε ως Σύμβουλος το Υπουργείο Πολιτισμού (1981-1989) και ήταν ο συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1985), καθώς και μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Sponsored Post