Πέθανε ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Ουλάι, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η σχέση τους, ερωτική και καλλιτεχνική, υπήρξε θυελλώδης.
Patrick McMullan via Getty Images

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο εκκεντρικός φωτογράφος και καλλιτέχνης,Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν, πιο γνωστός ως «Ουλάι», πρώην σύντροφος και επί σειρά ετών συνεργάτης της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Η είδηση του θανάτου του γνωστοποιήθηκε από την ίδια την Μαρίνα Αμπράμοβιτς μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα τον θάνατο του φίλου και πρώην συνεργάτη μου Ουλάι. Ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και άνθρωπος, που θα μας λείψει βαθιά.

Την ημέρα αυτή, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η τέχνη και η κληρονομιά του θα ζήσουν για πάντα».

Το καλλιτεχνικό του έργο και οι φωτογραφίες του με polaroid, είχαν ως θέμα την σεξουλικότητα.

Μεταξύ των πιο γνωστών περφόρμανς του ζεύγους ήταν το «Imponderabilia» του 1977, στο οποίο το ζευγάρι ήταν γυμνό στραμμένο το ένα στο άλλο, με τα πρόσωπά τους σε απόσταση δύο μέτρων, στην είσοδο ενός μουσείου - αναγκάζοντας τους επισκέπτες να περάσουν ανάμεσα τους.

Η σχέση του Ουλάι και της Αμπράμοβιτς ήταν θυελλώδης.

Patrick McMullan via Getty Images

Αποφάσισαν να χωρίσουν μέσα από με τρόπο «καλλιτεχνικό», δίνοντας μία τελευταία περφόρμανς για την σχέση τους. Οι δυό τους περπάτησαν εκκινώντας από αντίθετη αφετηρία 2,500 χιλιόμετρα στο Σινικό Τείχος, συναντήθηκαν στη μέση, αγκαλιάστηκαν και χώρισαν.

Μετά τον χωρισμό του, με την Αμπράμοβιτς, ο Ουλάι συνέχισε την καλλιτεχνική του πορεία, αν και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πηγή: CNN.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα