Πετρέλαιο: Τα «παιχνίδια» Σ. Αραβίας και Ρωσίας με στόχο την κατακόρυφη αύξηση των τιμών

Η Σ. Αραβία ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή της στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια
via Associated Press

Σαουδική Αραβία και Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την αύξηση των τιμών του πετρελαίου με στόχο τουλάχιστον τα 100 δολάρια το βαρέλι από 76,12 δολάρια που διαπραγματεύεται σήμερα το Brent.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα, τον Αύγουστο, με τη Ρωσία, να ανακοινώνει κι εκείνη τη μείωση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Από τον Αύγουστο.

Με την απόφαση αυτή, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο μειώνει την παραγωγή της στα μόλις 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό να αυξηθούν οι τιμές

Μέχρι στιγμής , η Μόσχα έχει καθυστερήσει τις περικοπές που συμφωνήθηκαν στις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για να διατηρήσει τη ροή κεφαλαίων μετά τον πόλεμό στην Ουκρανία.

.
.
.

Δεν κερδίζουν το στοίχημα Σ. Αραβία και Ρωσία

Ωστόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επιδιώκουν να εμποδίσουν τις χώρες να εξασφαλίσουν αρκετά αποθέματα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM. Τα ΗΑΕ είναι ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης της τιμής του brent κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι, κάτω από το επίπεδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται για να καλύψει τον προϋπολογισμό της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση των περικοπών από το Ριάντ δεν αποτελούν έκπληξη.

Οι προβλέψεις έβλεπαν αύξηση των τιμών του πετρελαίου μέσα στο 2023, κάτι που δεν συνέβει καθώς έχουν μειωθεί κατά περίπου 11% λόγω των φόβων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Οι αναλυτές της Wall Street, ανάμεσα στους οποίους της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley, εγκαταλείπουν τις προβλέψεις για επιστροφή του αργού πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Θεωρητικά, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία, δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στις αγορές καθώς οι αγορές φαίνονται έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έκθεση του ΟΠΕΚ αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο με αποτέλεσμα να είναι ικανοποιημένες με 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Δημοφιλή