Πετρέλαιο: Το παρασκήνιο της μαμούθ περικοπής του ΟΠΕΚ στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Η επιθετική πολιτική Σ. Αραβίας και Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ που έγιναν ακόμη πιο ισχυρές στην τελευταία συνάντηση.
via Associated Press

Νέες βαθιές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ μετά την συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου, που θεωρήθηκε η πιο σημαντική του χρόνου για τις αγορές πετρελαίου, καθώς στην παγκόσμια αγορά θα κυκλοφορούν πλέον 2,2 εκατ βαρέλια λιγότερα, την ημέρα .

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ηγείται εδώ και μήνες αυτής της επιθετικής πολιτκής περικοπών, με σκοπό την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι το Ριάντ, θα συνεχίσει τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με το Ιράκ να ακολουθεί με 223.000 βαρελιών την ημέρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 163.000 βαρέλια την ημέρα. Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως, το Καζακστάν 82.000 βαρέλια και η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια ενώ και η Ρωσία να συνεχίζει τις περικοπές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, έναν συνδυασμό διυλισμένων προϊόντων και αργού πετρελαίου.

Αυτή η επιθετική πολιτική ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο ισχυρές στην τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου, η οποία καθυστέρησε για δύο ημέρες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και η Δημοκρατία του Κονγκό διαφώνησαν με τις επιπλέον μειώσεις καθώς το δικαίωμα παραγωγής τους είναι μικρότερο από άλλες χώρες του Κόλπου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, η Νιγηρία παρήγαγε περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, με σκοπό να αυξήσει την παραγωγή στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που τώρα την αναγκάζει να αλλάξει το στόχο της.

Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 0,30% στα 80,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 17 σεντς, ή 0,2%, στα 76,13 δολάρια.

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ αποκάλυψε επίσης ότι έχει ζητήσει από τη Βραζιλία να γίνει ένα από τα μέλη της, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει τον Ιανουάριο.

Ποια είναι τα σημερινά μέλη του ΟΠΕΚ+;

Οι πρώτες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Αλγερία, η Αγκόλα, η Γκαμπόν, η Νιγηρία, η Λιβύη, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ισημερινή Γουινέα.

Οι χώρες σύμμαχοι είναι η Ρωσία, το Καζακστάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και το Ομάν.

Ο ΟΠΕΚ+, αντλεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου και ελέγχει το 80% των γνωστών αποθεμάτων παγκοσμίως, έχει σημαντική επιρροή στις αγορές πετρελαίου.

Η απόφασή του να μειπώσει την παραγωγή έρχεται μετά τις μειώσεις των τιμών από τα 98 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα 80 δολάρια σήμερα εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024.

Η Goldman Sachs εκτιμά, ότι οι μειώσεις είναι μια «απάντηση» στην χαμηλή ζήτηση ενώ «η αγορά είχε αρχίσει να τιμολογεί με δεδομένο ότι οι περικοπές θα είναι πιθανότατα μακροχρόνιες καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση θα αυξηθεί».

Τα υψηλά επιτόκια έχουν επίσης περιορίσει περαιτέρω το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, καθώς και την αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος του ΟΠΕΚ+.

Πληροφορίες από Euronews, Reuters

Δημοφιλή