Πετρέλαιο: Το ανοδικό ράλι θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023 - Πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Xinhua News Agency via Getty Images

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με το αργό Brent να σημειώνει σήμερα άνοδο κατά 49 σεντς ή 0,6%, στα 86,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 49 σεντς ή 0,6%, στα 83,31 δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε σταθερά ανοδικό ράλι από τον Ιούνιο, με το Αμερικανικό να βρίσκεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου και το Brent να σπάει ρεκόρ 8μήνου.

Η άνοδος του πετρελαίου, μετά από τη σημαντική μείωση των τιμών έως και το Μάιο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία κατά 1 εκατ βαρέλια την ημέρα και τη Ρωσία κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα, που παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, είναι καθοριστική για την αύξηση των τιμών..

Ο IEA προειδοποίησε σήμερα ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μπορούσαν να πέσουν απότομα τους επόμενους μήνες του 2023, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αν και ο οργανισμός αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, μειωμένα κατά 150.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του .

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ δήλωσε χθες, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 2,44 εκατομμύρια bpd φέτος.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις προβλέψεις τους οπι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

Κι ενώ στοιχεία από τα τελωνειακά της Κίνας έδειξαν αύξηση των εισαγωγών αργού από έτος σε έτος, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν βουτιά 14,5% τον Ιούλιο, με τις μηνιαίες εισαγωγές αργού να υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα- σχεδόν ρεκόρ -του Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα μετατράπηκε σε αποπληθωρισμό, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Δημοφιλή