ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/04/2020 13:40 EEST | Updated 13/04/2020 13:55 EEST

Πέτσας: Δεν επιτρέπονται το Πάσχα οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων

Συστάσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων τις μέρες του Πάσχα.

Eurokinissi
.

Ο Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει τα περιστατικά σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα κάνουν την εμφάνιση τους αστυνομικές δυνάμεις έξω από ναούς τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι των αρχών θα αυστηροποιηθούν τις ημέρες του Πάσχα και διευκρίνισε ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι γίνεται η σχετική προετοιμασία αλλά ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά τίποτα, οπότε είναι πρόωρο να μιλάμε με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα κριθούν από την συμπεριφορά των πολιτών τις επόμενες ημέρες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μία διαδικασία σταδιακή και μακρόσυρτη, ενώ τον πρώτο λόγο για την άρση των μέτρων θα έχουν και πάλι οι ειδικοί.

Στην συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του ΕΣΥ, ανακοινώνοντας ότι πλέον οι ΜΕΘ από 565 ανέρχονται στις 979 και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των κενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εστιάζοντας στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ο κ. Πέτσας έκανε μία συνολική αναφορά σε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα εξεταστεί η επέκταση των μέτρων για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ υπογράμμισε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινά η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για την στήριξη των καλλιτεχνών καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ελλιπής. Πρόκειται για θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις –μεταξύ άλλων και του Μίκη Θεοδωράκη- με την κυβέρνηση να κατηγορείται για αποκλεισμό πολλών καλλιτεχνών από τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης. Ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός, ανέφερε το πως στηρίζονται από τα μέτρα όσοι απασχολούνται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια ευρώ κονδύλι προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξη και δυνατότητα απασχόλησης καλλιτεχνών.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες που υπάρχουν για συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων –μερικοί εκ των οποίων και φορείς του κορονοϊού- στα τουρκικά παράλια και για πρόθεση της Άγκυρας να τους προωθήσει στα ελληνικά νησιά, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι παρατηρείται κάποια κινητικότητα στις ακτές της Τουρκίας, τονίζοντας όμως ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα για να προασπίσει τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Όσο για το τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες από τις συνέπειες της πανδημίας.