ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2021 15:44 EEST | Updated 07/10/2021 15:55 EEST

Pfizer: Αίτημα έγκρισης του εμβολίου κατά της Covid για παιδιά 5-11 ετών στις ΗΠΑ

Εάν εγκριθεί, αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κορονοϊού για μικρότερα παιδιά.

Marcelo Hernandez via Getty Images

Η Pfizer και η BioNTech γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ζήτησαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τη χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Εάν εγκριθεί, αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο Covid-19 για μικρότερα παιδιά. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Τον περασμένο μήνα, η Pfizer δημοσίευσε λεπτομέρειες μιας δοκιμής Φάσης 2/3, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο Covid-19 είναι ασφαλές και δημιουργεί μια «ισχυρή» απόκριση αντισωμάτων σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η δοκιμή περιελάμβανε 2.268 συμμετέχοντες ηλικίας 5 έως 11 ετών και χρησιμοποιήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν με διαφορά 21 ημερών.

Στη δοκιμή χορηγήθηκε μια δόση 10 μικρογραμμαρίων - μικρότερη από τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων που έχει χρησιμοποιηθεί για παιδιά 12 ετών και άνω.

Αξιωματούχοι του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) είχαν πει προηγουμένως ότι μόλις υποβληθούν τα δεδομένα για τα εμβόλια σε μικρότερα παιδιά, ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει το εμβόλιο σε λίγες εβδομάδες - όχι μήνες - αλλά θα εξαρτηθεί από τον χρόνο και την ποιότητα των παρεχόμενων δεδομένων.

(με πληροφορίες από Reuters)