Πιάτο ημέρας: Γιουβετσάκι με παντζάρι στην κατσαρόλα

Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Image Professionals GmbH via Getty Images

Μαγειρεύουμε γιουβετσάκι με παντζάρι στην κατσαρόλα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, σκόρδο λιωμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 15′-20′

Υλικά

80 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ή όσο θέλουμε

4 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους ή τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

500 γρ κριθαράκι

200 γρ γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, τριμμένη

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2′-3′, μέχρι να μαραθεί κάπως.

Προσθέτουμε τα παντζάρια και το λιωμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5′. Προσθέτουμε 1.100 ml ζεστό νερό και μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι.

Το βράζουμε για περίπου 20′ ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να μαλακώσει καλά, να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμα ζουμερό.

Μοιράζουμε το κριθαράκι σε 4 βαθιά πιάτα, με τα υγρά του. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Απολαμβάνουμε μαζί μια δροσερή ρετσίνα για να ισορροπήσει τη γλύκα των παντζαριών.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #73» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.