Πιο αυστηροί οι έλεγχοι των Ευρωπαίων από και προς χώρες εκτός Σένγκεν

Από την Κυριακή 7 Απριλίου, εφαρμόζεται ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός.
NurPhoto via Getty Images

Στη σημερινή μου ραδιοφωνική εκπομπή, DRIVE & TRAVEL, που μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί 8-10, από τον SPORT 24 RADIO 103,3, με θέματα αμιγώς τουριστικά, ταξιδιωτικά, πολιτιστικά, ανάπτυξης, αναψυχής και υπαίθρου, αναφέρθηκα στο θέμα του Brexit. Δεν ασχολήθηκα με τους όρους του… διαζυγίου, αλλά με το θέμα της ταξιδιωτικής μετακίνησης των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα, χωρίς visa, στην Ε.Ε. για 90 μέρες σε διάστημα 180 ημερών, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον βέβαια ισχύει και από την αντίπερα όχθη, ακριβώς το ίδιο δικαίωμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ακροατής, μου έστειλε μήνυμα, ρωτώντας αν θα πρέπει να ταξιδέψει στο Λονδίνο, σε 20 μέρες από τώρα, με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η απάντησή μου ήταν απλή, λέγοντάς του ότι το επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο για όλο τον κόσμο, είναι το διαβατήριο. Το έχεις πάντα ανανεωμένο και ταξιδεύεις παντού. Το επισημαίνω αυτό, διότι πολλοί, επειδή ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ταυτότητά τους, ενδέχεται να νομίζουν ότι μπορούν με την ταυτότητα να ταξιδεύουν παντού, κάτι που δεν ισχύει, ακόμα και με τις καινούργιες ταυτότητες που είναι γραμμένα τα στοιχεία και στα λατινικά.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω το εξής. Η ταυτότητα έχει και αυτή ημερομηνία λήξης, τα 15 χρόνια από την έκδοσή της, κάτι που πολλοί αγνοούν. Κι αυτό, επειδή τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλάζουν, όπως ίσως και τα στοιχεία διαμονής. Μου έχει τύχει περιστατικό, στη Γερμανία, βγαίνοντας από το αεροσκάφος, να μου κάνουν έλεγχο διαβατηρίου, όπως και σε όλους τους επιβάτες. Δύο που συνταξίδευαν, είχαν ταυτότητες προ 15ετίας, με αποτέλεσμα να τους κρατήσουν εκεί για να τους επιβιβάσουν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, στο ίδιο αεροσκάφος για την πτήση της επιστροφής. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλους Έλληνες πολίτες. Η αλήθεια είναι, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη σχολαστικότητα επιτήρησης των πτήσεων που έρχονται από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε. Ίδιοι έλεγχοι έχουν γίνει, σε Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία, η οποία, βέβαια είναι εκτός Ε.Ε.

Τώρα, από αύριο κιόλας, Κυριακή 7 Απριλίου 2019, θα έχουμε ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους, διότι θα τεθεί σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2017/458, που αφορά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων διαβατηρίων και πιστοποίησης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες κατά την αναχώρηση και άφιξή τους από χώρες, που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων των ευρωπαϊκών χωρών, σε όλους τους επιβάτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από και προς χώρες που βρίσκονται εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Εξαιτίας της παραπάνω εφαρμογής, ενδέχεται να υπάρχει αύξηση του χρόνου αναμονής στα σημεία ελέγχου. Γι αυτό, λοιπόν, αφενός έχουμε πάντα διαβατήριο μαζί μας και αφετέρου προσερχόμαστε εγκαίρως στην πύλη αναχώρησης, ώστε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία.

Δημοφιλή