ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/11/2020 16:45 EET

Πιο κοντά στα 3.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Γιατί εξακολουθούν να αυξάνονται

Η κατακόρυφη αύξηση συνεχίζεται και αποδεικνύει ότι το lockdown ήταν αναπόφευκτο.

ASSOCIATED PRESS
Στελέχη του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΟΔΥ διενεργούν τεστ (rapid COVID) στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου 2020. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Κοντά στα 2.900 κρούσματα έχουν καταγραφεί σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και θα ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες. Πέρα από τους εντυπωσιακούς αριθμούς, όμως, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που αξιολογούν οι λοιμωξιολόγοι/επιδημιολόγοι προκειμένου να εισηγηθούν την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, είναι η καμπύλη των τελευταίων εβδομάδων (στοιχείο που επικαλέστηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη 5 Νοεμβρίου), κατά την συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του lockdown μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

H απότομη και θεαματική αύξηση των κρουσμάτων, όπως κατ′ επανάληψη έχουν εξηγήσει οι επιστήμονες, αντανακλά την πραγματικότητα του προηγούμενου δεκαημέρου - δηλαδή πριν από το lockdown. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι επιδημιολόγοι προεξοφλούν για την επόμενη εβδομάδα (9-15 Νοεμβρίου) περαιτέρω αύξηση του αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά 24ωρο, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες, με αναφορές για μάλλον αυξημένες κοινωνικές επαφές ή/και συναθροίσεις σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης σε ορισμένες πόλεις (κυρίως στην βόρεια Ελλάδα).