Ποδαρικό με τον διεθνή Γάλλο εικαστικό Σ. Μπουτελιέ στον νέο χώρο της Kapopoulos στο Κολωνάκι

Ο καλλιτέχνης που έχει αναδείξει με το έργο του την έννοια του urbanism, σ' αυτή την έκθεση εμπνέεται από την Αθήνα.
Σέντρικ Μπουτελιέ
Σέντρικ Μπουτελιέ
Γκαλερί Καπόπουλος

Τα έργα του αποτυπωμένα με έναν εντελώς σύγχρονο τρόπο, συνδυάζουν δυναμικές εκφράσεις και αποτελούν συνδυασμό πολλών διαφορετικών τεχνικών, ένα μείγμα μοντέρνων φωτογραφικών εντυπώσεων, σύγχρονης ζωγραφικής, γκράφιτι, ψηφιακής τέχνης και κολάζ, ενώ έχουν άμεση σχέση με το κλεινόν άστυ και τη θεματολογία της πόλης.

Εναν από τους εξέχοντες καλλιτέχνες που έχουν αναδείξει με το έργο τους την έννοια του urbanism, λοιπόν, τον Σέντρικ Μπουτελιέ, παρουσιάζει η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts εγκαινιάζοντας τον χώρο της στο Κολωνάκι (Σκουφά 5-7).

Η ατομική έκθεση του διεθνούς Γάλλου εικαστικού έχει τίτλο Inspirations Urbaines, περιλαμβάνει έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε ειδικά γι’ αυτήν την πρώτη εικαστική του παρουσία στην Αθήνα και έχει εμπνευσθεί από το αστικό τοπίο της πόλης. Ο Σέντρικ Μπουτελιέ διατηρεί μόνιμη και σταθερή συνεργασία με την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts και έχει παρουσιάσει επίσης δουλειά του στις γκαλερί στην Πάτμο και την Μύκονο.

Στους πίνακες του οι απόψεις και τα στοιχεία των μεγαλουπόλεων αναμειγνύονται με fashion icons, με τις γυναικείες μορφές να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις μοναδικές συνθέσεις. Από τα έργα του αναδύονται στοιχεία μνήμης και εικόνες από τις επισκέψεις του σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και η Σαγκάη. Ο Σαρλό, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Μέριλιν Μονρό, ήρωες κινουμένων σχεδίων, μεγάλα brands, τίτλοι περιοδικών, άνθρωποι της πόλης, συνυπάρχουν στο ίδιο πολυεπίπεδο έργο, που μας καλεί να ανακαλύψουμε κάθε στοιχείο του. Όλα αυτά μέσα σε ένα έντονο χρωματικό περιβάλλον, που γίνεται ο τελικός πρωταγωνιστής της κάθε ζωγραφικής έμπνευσης. Τα σύμβολα και οι στάμπες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωγραφική του Σέντρικ Μπουτελιέ ο οποίος πλησίασε νωρίς την τέχνη του street art και μετέφερε τις τεχνικές του γκράφιτι στις δημιουργίες του.

Εργο του Σέντρικ Μπουτελιέ
Εργο του Σέντρικ Μπουτελιέ
Γκαλερί Καπόπουλος

Βιογραφικό

Ο Σέντρικ Μπουτελιέ γεννήθηκε το 1970 στη Γαλλία και μελέτησε εικαστικές τέχνες και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Εξ-αν-Προβάνς. Όταν πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και η Σαγκάη, συνέλλεξε διαφορετικές εικόνες και μνήμες. Έτσι, επέστρεψε με εικόνες όλων των ειδών, που σιωπηλά περίμεναν να βυθιστούν στον κόσμο της αφηρημένης τέχνης. Η συνάντησή του με τον Ζάο - Μπου - Κι άλλαξε τη ζωή του. Αργότερα στην Αρλ, έπειτα από μακρές συζητήσεις με τον Λούσιεν Κλεργκ, ο Σέντρικ Μπουτελιέ ανακάλυψε τις λογοτεχνικές επιρροές του Πικάσο και του Κοκτώ.

Ο αυτοσχεδιασμός και το φανταστικό είναι η βάση των έργων τέχνης του, οριοθετώντας αυτό που αποκαλούμε «Αφαιρετικό Λυρικό Κίνημα»· ένα κίνημα του οποίου κύριοι εκπρόσωποι είναι ο Πιέρ Σουλάζ, ο Ζαν Μορώ, ενώ ενέπνευσε και νέους καλλιτέχνες, όπως ο Τζέισον Πόλοκ και ο Μαρκ Ρόθκο. O Μπουτελιέ είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης. Το 2009 πλησίασε εικαστικά την τέχνη του δρόμου, χρησιμοποιώντας σύμβολα, γκράφιτι, στάμπες και πόστερς. Η καλλιτεχνική του έκφραση εξελίσσεται συνεχώς ως σήμερα και είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών τεχνικών που φέρουν τη δική του σφραγίδα.

Εργο του Σέντρικ Μπουτελιέ
Εργο του Σέντρικ Μπουτελιέ
Γκαλερί Καπόπουλος

Info:

Kapopoulos Fine Arts

Σέντρικ Μπουτελιέ: Inspirations Urbaines.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 16/4/2022.

Σκουφά 5-7, Κολωνάκι, τηλ.: 2103637652.