Ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία που μπορεί να φτάσει ποτέ ο άνθρωπος

Η έρευνα έχει να αναδείξει έναν αριθμό.
Happy senior man running during sports training in nature at sunset. Copy space.
skynesher via Getty Images
Happy senior man running during sports training in nature at sunset. Copy space.

Είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί στο παρελθόν – αν συμπεριφερόμουν απολύτως τέλεια όσον αφορά την υγεία μου, ποιο είναι το απόλυτο μεγαλύτερο που θα μπορούσα να ζήσω;

Το γηραιότερο άτομο που έχει καταγραφεί ποτέ, η Ζαν Καλμάν, πέθανε σε ηλικία 122 ετών. Αλλά οι στατιστικολόγοι από τα πανεπιστήμια Erasmus του Τίλμπουργκ και του Ρότερνταμ, που εξέτασαν την ηλικία κατά την οποία πέθαναν 75.000 άνθρωποι στην Ολλανδία τα 30 χρόνια που προηγήθηκαν του 2017, έθεσαν πολύ χαμηλότερα τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικία που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο γένος. Οι ετεροφυλόφιλοι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μέγιστο προσδόκιμο ζωής. Δεδομένης μιας «άψογα βιωμένης» ζωής, οι στατιστικοί έθεσαν το «ανώτατο όριο» ηλικίας των γυναικών στα 115,7 έτη.

Για τους άντρες, ωστόσο, το όριο ήταν τα 114,1 έτη.

Ο καθηγητής Τζον ΄Αινμαλ, ένας από τους τρεις επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, είπε ότι αν και τείνουμε να ζούμε περισσότερο τώρα, φαίνεται να υπάρχει ένα όριο στο πόσο θα ζήσουμε οι περισσότεροι από εμάς.

«Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά οι πιο ηλικιωμένοι ανάμεσά μας δεν έχουν γεράσει τα τελευταία τριάντα χρόνια», εξήγησε.

«Σίγουρα υπάρχει κάποιο είδος ”τοίχου” εδώ. Φυσικά το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά, το ίδιο το μέγιστο όριο για να ”φτάσεις ταβάνι” δεν έχει αλλάξει».

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς άνθρωποι όπως δισεκατομμυριούχοι που ξοδεύουν ανείπωτες περιουσίες στις πιο υψηλής τεχνολογίας καινοτομίες σε μια προσπάθεια να ζήσουν για πάντα, θα αντέχουν σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν κάτι παρόμοιο. Ερευνητές στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein δημοσίευσαν μια εργασία που όριζε τη μέγιστη ηλικία ως τα 115 έτη για τους περισσότερους από εμάς – αν και φυσικά αναγνώρισαν (την ύπαρξη) ακραίων περιπτώσεων όπως της Ζαν Καλμάν.

Σημείωσαν επίσης ότι, αν και όλοι ζούμε περισσότερο, φαίνεται να υπάρχει ένα «ανώτατο όριο» για το προσδόκιμο ζωής.

«Η περαιτέρω πρόοδος κατά των μολυσματικών και χρόνιων ασθενειών μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει το μέσο προσδόκιμο ζωής, αλλά όχι τη μέγιστη διάρκεια ζωής», δηλώνει ο δρ Βιγκ, καθηγητής και πρόεδρος γενετικής, της έδρας Lola and Saul Kramer στη Μοριακή Γενετική και καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο προαναφερθέν Κολλέγιο.

«Αν και είναι κατανοητό ότι οι θεραπευτικές ανακαλύψεις μπορεί να επεκτείνουν τη μακροζωία του ανθρώπου πέρα από τα όρια που έχουμε υπολογίσει, τέτοιες εξελίξεις θα πρέπει να υπερνικήσουν τις πολλές γενετικές παραλλαγές που φαίνεται να καθορίζουν συλλογικά τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου», προσθέτει ο ίδιος.

«Ίσως οι πόροι που δαπανώνται τώρα για την αύξηση της διάρκειας ζωής θα έπρεπε αντ’αυτού να επιμηκύνουν τη διάρκεια της υγείας - τη διάρκεια ”ζωής”, δηλαδή, της τρίτης ηλικίας με καλή υγεία».

Ενας πεντάχρονος νεαρός έχει μόλις προσφέρει λουλούδια στην Ζαν Καλμάν τον Φεβρουάριο του 1997 σ' αυτή τη φωτογραφία αρχείου. Τους χωρίζουν 117 χρόνια. Η Ζαν Καλμάν έφυγε από την ζωή τον Αύγουστο του ίδιου έτους αφού το «κοντέρ» της ζωής της είχε γράψει 122 χρόνια και 164 μέρες - το μακροβιότερο επιβεβαιωμένο πρόσωπο της ιστορίας.
via Associated Press
Ενας πεντάχρονος νεαρός έχει μόλις προσφέρει λουλούδια στην Ζαν Καλμάν τον Φεβρουάριο του 1997 σ' αυτή τη φωτογραφία αρχείου. Τους χωρίζουν 117 χρόνια. Η Ζαν Καλμάν έφυγε από την ζωή τον Αύγουστο του ίδιου έτους αφού το «κοντέρ» της ζωής της είχε γράψει 122 χρόνια και 164 μέρες - το μακροβιότερο επιβεβαιωμένο πρόσωπο της ιστορίας.

Ποια ήταν η Ζαν Καλμάν

Η Ζαν Καλμάν (Jeanne Louise Calment, Αρλ, 21 Φεβρουαρίου 1875 – Αρλ, 4 Αυγούστου 1997) ήταν Γαλλίδα υπεραιωνόβια, το μακροβιότερο επιβεβαιωμένα πρόσωπο στην ιστορία. Έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες.

Παντρεύτηκε τον δεύτερό της εξάδελφο Φερνάν Καλμάν (Fernand Calment) το 1896, και το μοναδικό της παιδί, η Ιβόν, επέζησε και πέθανε το 1934. Το εγγόνι της σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1963. Το 1965, μην έχοντας απογόνους, η Καλμάν παραχώρησε σαν ενοίκιο το διαμέρισμά της σε κάποιο δικηγόρο, τον Φρανσουά Ραφρέ και συμφώνησε να της δίνει ενοίκιο ενός μήνα μέχρι το θάνατό της. Ο Ραφρέ όμως πέθανε πριν από εκείνην, το 1995 και η σύζυγός του συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο.

Το 1985, η Καλμάν πήγε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έζησε μόνη της ως την ηλικία των 110. Το 1988, έγινε για πρώτη φορά διάσημη και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι στα νιάτα της είχε γνωρίσει το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Σε ηλικία 113 ετών, πρωτομπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1989, χρονιά όμως που της στερήθηκε ο τίτλος του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος δόθηκε στην Κάρι Γουάιτ (1874 ή 1888 - 14 Φεβρουαρίου 1991). Το 1991 επανέκτησε τον τίτλο η Καλμάν και στις 17 Οκτωβρίου 1995 έφτασε τα 120 χρόνια και 238 ημέρες και έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο στην ιστορία. Ξεπέρασε τον Σιγκετσίγιο Ιζούμι από την Ιαπωνία, που φέρεται να έζησε 120 έτη και 237 ημέρες. Σε ηλικία 114 ετών, εμφανίστηκε για λίγο στο ρόλο της ίδιας στο φιλμ Vincent and Me...

Το 1995 κυκλοφόρησε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Beyond 120 Years with Jeanne Calment, και το 1996, ο οίκος ευγηρίας που ζούσε κυκλοφόρησε το CD Time’s Mistress. Πέθανε στην Αρλ, στις 4 Αυγούστου 1997. (Πηγή βιογραφίας Ζαν Καλμάν: el.wikipedia.org)