ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2018 17:24 EET | Updated 13/03/2018 18:43 EET

Ποια είναι η νέα διευθύντρια της CIA; Συμμετείχε σε βασανιστήρια και κατέστρεψε τα στοιχεία

AOL

Μετά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την ανάληψη της θέσης του από τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια ακόμη έκπληξη: 

Τη θέσης της επικεφαλής της CIA αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα. Η Τζίνα Χάσπελ. «Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Ποια είναι όμως η Χάσπελ, που εάν δώσει την έγκρισή της η Γερουσία, θα αναλάβει τα ινία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ; 

Όσα βγαίνουν στην επιφάνεια δεν είναι και τόσο κολακευτικά. 

Κατάσκοπος με μεγάλη εμπειρία στις κρυφές επιχειρήσεις, εντάχθηκε στην υπηρεσία το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Η Χάσπελ είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά είχε αντικατασταθεί έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες, προφανώς λόγω των πιθανολογούμενων ευθυνών της για τη δημιουργία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν ανακριτικές μέθοδοι που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το Quartz, η Χάσπελ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ένα σοβαρό περιστατικό με βασανιστήρια -εκτός χώρας- και αργότερα κατέστρεψε τα στοιχεία. 

Ειδικότερα, το 2002, ήταν επικεφαλής σε μια αποστολή σε μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου βασανίστηκαν δύο ύποπτοι για τρομοκρατία. Αυτοί οι βασανισμοί έγιναν στο πλαίσιο ενός προγράμματος της CIA, όπου οι ύποπτοι για τρομοκρατία στέλνονταν σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ και ανακρίνονταν στα δικά τους εδάφη.   

Ένας από τους υπόπτους, ο Abu Zubayda, βασανίστηκε με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού 23 φορές μέσα σε ένα μήνα. Επίσης ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν να χτυπάνε το κεφάλι του σε τοίχο. Δεν τον άφηναν να κοιμηθεί και τον κρατούσαν σε ένα κουτί που έμοιαζε με φέρετρο. Όλα αυτά μέχρι τι στιγμή που κατάλαβαν από τη CIA ότι δεν έχει κάποια αξιόλογη πληροφορία να τους δώσει.  

Το ProPublica ανακάλυψε ότι η Χάσπελ υπέγραφε προσωπικά τις αναφορές που στέλνονταν στα κεντρικά του CIA για την πορεία της ανάκρισης του Zubayda. 

Τα βίντεο της CIA από τα βασανιστήρια καταστράφηκαν το 2005 με εντολή Χάσπελ. Τους περιέγραψε δε με κάθε λεπτομέρεια πως να τα καταστρέψουν σωστά. 

Οι δικηγόροι αυτών των κρατουμένων που θεωρούνταν μέλη της Αλ-Κάιντα, ήθελαν να πάρουν αυτά τα βίντεο για να τα παρουσιάσουν στα δικαστήρια.

Μια απόρρητη έκθεση γι′ αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA συντάχθηκε το 2014 από την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, όμως ο νυν πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, ένας ρεπουμπλικανός, επιχειρεί εδώ και μήνες να συγκεντρώσει τα αντίγραφά της, ισχυριζόμενος πως θέλει να αποφύγει διαρροές.

Οι δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής θέλει να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα της έκθεσης αυτής και ότι η αλήθεια γι′ αυτό το πρόγραμμα της CIA δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

Στην έκθεση αυτή των 6.700 σελίδων αναφέρονται λεπτομερώς οι πολύ αμφιλεγόμενες ανακριτικές μέθοδοι και συνθήκες κράτησης των υπόπτων, με χρήση απαγορευμένων τεχνικών, όπως η προσομοίωση πνιγμού ή η στέρηση ύπνου, για την απόσπαση ομολογιών.

Μια σύνοψη 528 σελίδων της έκθεσης αυτής είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014, όμως η πλήρης εκδοχή της ―η οποία είναι διαβαθμισμένη― περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις μεθόδους, ονόματα προσώπων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια και τους τόπους όπου αυτά έλαβαν χώρα.

Ως απερχόμενος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φοβόταν ότι η έκθεση αυτή θα θαφτεί, είχε κρατήσει ένα αντίγραφο για την προεδρική βιβλιοθήκη του στο Σικάγο. Όμως το αντίγραφο θα παραμείνει διαβαθμισμένο μέχρι το 2029.

Το European Center for Constitutional and Human Rights, ένας οργανισμός στο Βερολίνο, πιέζει τη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς αυτούς. 

Βέβαια, ίσως η επιλογή της από τον Τραμπ δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος έχει φλερτάρει αρκετές φορές με την ιδέα της επαναφοράς των βασανισμών -μάλιστα είχε πει δημόσια ότι ο εικονικός πνιγμός είναι αποτελεσματικός. Το ίδιο και ο Μάικ Πομπέο. Το 2014 είχε χαρακτηρίσει ήρωες κατασκόπους που είχαν βασανίσει ανθρώπους.