Ποιο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο

Η αγαπημένη απόχρωση της ανθρωπότητας δεν είναι σταθερή.
.
andresr via Getty Images
.

Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα, οι βιολέτες είναι μπλε και ενδιάμεσα υπάρχουν ένα εκατομμύριο άλλες αποχρώσεις. Ποιο όμως από αυτά τα χρώματα είναι, στατιστικά, το πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο;

Αποδεικνύεται ότι η αγαπημένη απόχρωση της ανθρωπότητας δεν είναι σταθερή.

Μια έρευνα του 2015 από το YouGov διαπίστωσε ότι το μπλε ήταν το πιο δημοφιλές χρώμα παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, το 2017, μια έρευνα σε 30.000 ανθρώπους σε εκατό χώρες διαπίστωσε ότι το βαθύ γαλαζοπράσινο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα, σύμφωνα με τον Independent.

Η απάντηση φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με το έτος, τη μέθοδο έρευνας και τον πληθυσμό του δείγματος.

Και οι χρωματικές προτιμήσεις επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πολιτισμό.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Perception συνέκρινε τις αγαπημένες αποχρώσεις των ανθρώπων στους πολιτισμούς της Πολωνίας, της Παπούας και του Χάντζα. (Οι Χάντζα είναι μια ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που ζει στην Τανζανία.)

Τα προτιμώμενα χρώματα διέφεραν μεταξύ αυτών των πολιτισμών.

Ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν την ίδια κουλτούρα, οι εμπειρίες ζωής και η κοινωνικοποίηση μπορεί να διαμορφώσουν την προτίμηση χρώματος.

Για παράδειγμα, στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα, το μπλε συνδέεται παραδοσιακά με τα αγόρια, ενώ το ροζ θεωρείται «χρώμα κοριτσιού». Και, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior που συμμετείχαν σε έρευνα 749 Αμερικανών γονέων διαπίστωσε ότι οι άνδρες τείνουν να προτιμούν το μπλε ενώ οι γυναίκες το κόκκινο, το μωβ και το ροζ.

Αυτό το χάσμα μεταξύ των φύλων αυξήθηκε σε οικογένειες που έχουν μόνο γιους. Με άλλα λόγια, οι άνδρες που είχαν μόνο γιους προτιμούσαν πιο έντονα το μπλε από τους άνδρες που είχαν κορίτσια. Εν τω μεταξύ, για τους Χάντζα, των οποίων η κοινωνία είναι αρκετά ισότιμη, οι χρωματικές προτιμήσεις ήταν πρακτικά πανομοιότυπες μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη του Perception.

Η αντίληψη και η κατηγοριοποίηση των χρωμάτων, ωστόσο, φαίνεται να είναι αρκετά καθολική.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ερευνητές μαζί με το World Color Survey πραγματοποίησαν μια ευρεία έρευνα για τα χρώματα. Ο στόχος ήταν να ελεγχθεί η υπόθεση, που διατυπώθηκε από τον Αμερικανό γλωσσολόγο Μπένζαμιν Λεε Γουόφτ στο MIT Technology Review το 1940, ότι «αναλύουμε τη φύση σύμφωνα με τις γραμμές που καθορίζονται από τη μητρική μας γλώσσα. Η γλώσσα δεν είναι απλώς μια συσκευή αναφοράς για εμπειρία, αλλά ένα καθοριστικό πλαίσιο για αυτήν».

Με άλλα λόγια, η γλώσσα διαμορφώνει την αντίληψη της πραγματικότητας.

Αλλά δεν είναι αυτό που βρήκε η έρευνα του World Color Survey. Αντίθετα, διαπίστωσε ότι σε όλους τους πολιτισμούς, οι άνθρωποι έτειναν να ονομάζουν τις αποχρώσεις με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, αν δείξετε στους ανθρώπους διαφορετικές αποχρώσεις που στα Αγγλικά είναι κοντά στο «μπλε», οι πιθανότητες είναι ότι στα Ταγκαλόγκ, Τουρκικά ή Τατζίκικα, αυτές οι ίδιες αποχρώσεις θα περιγράφονται όλες με μια λέξη που μεταφράζεται χονδρικά σε «μπλε».

Και σε όλους τους πολιτισμούς, οι πολίτες τείνουν να τοποθετούν τα όρια μεταξύ των βασικών χρωμάτων - όπως το κόκκινο, το μπλε, το κίτρινο και το πράσινο - περίπου στο ίδιο σημείο.