ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2019 12:14 EET | Updated 22/12/2019 13:01 EET

Ποιος είναι ο Μανουέλ Μαρέρο, ο νέος πρωθυπουργός της Κούβας

Και τι σηματοδοτεί η επανίδρυση του αξιώματος για τη χώρα.

Stringer . / Reuters

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο μέχρι πρότινος υπουργός Τουρισμού, Μανουέλ Μαρέρο, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και θα βρεθεί σε μια θέση που είχε καταργηθεί από το 1976.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Κούβας (1959-1976) ήταν ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Μαρέρο, είναι 56 ετών και εργάζονταν ως αρχιτέκτονας. Η υποψηφιότητά του επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση. Ο Μαρέρο άρχισε την καριέρα του το 1999, όταν έγινε αντιπρόεδρος του μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου Gaviota, που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις, πριν πάρει τα ηνία του έναν χρόνο αργότερα.

O νέος πρωθυπουργός της χώρας, που εργάστηκε ως επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού για δεκαπέντε χρόνια, μετέτρεψε τον εν λόγω τομέα στον σημαντικότερο για την οικονομία της νήσου, κλείνοντας συμφωνίες με σημαντικούς ξένους ομίλους και αναπτύσσοντας επαφές με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, όπου οι πρωθυπουργοί διαδραματίζουν συχνά κεντρικούς πολιτικούς ρόλους, η θέση του ίδιου -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την καθημερινή εποπτεία του υπουργικού συμβουλίου και την εφαρμογή της πολιτικής.

ASSOCIATED PRESS
Νεύμα με νόημα από τον Ραούλ Κάστρο προς το νέο πρωθυπουργό της Κούβας Μανουέλ Μαρέρο Κρους, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Ramon Espinosa)

Η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Cubadebate σχολίασε γενικά πως «ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι το δεξί χέρι του προέδρου της δημοκρατίας».

Ο Γουίλιαμ Λέο Γκράντε, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, επεσήμανε πως η θέση θα είναι διαφορετική από ότι σε ένα πολυκομματικό σύστημα. «Είναι μια κατανομή των ευθυνών και όχι της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φιντέλ Κάστρο παρέμεινε πρωθυπουργός ως το 1976, όταν το αξίωμα καταργήθηκε και ο εμβληματικός ηγέτης της επανάστασης της Κούβας έγινε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2006. Πέθανε το 2016. Ο Ραούλ Κάστρο αποχώρησε από το αξίωμα του προέδρου το 2018, αλλά παραμένει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

YAMIL LAGE via Getty Images
Λίγα λεπτά πριν από την εκλογή του Μαρέρο από την εθνική συνέλευση στην Αβάνα, στις 21 Δεκεμβρίου 2019 (Photo by YAMIL LAGE / AFP) (Photo by YAMIL LAGE/AFP via Getty Images)

Ο πρόεδρος Ντίας Κανέλ δεν είναι πλέον επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου -τον ρόλο ανέλαβε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Εστέμπαν Λάσο- ούτε του υπουργικού συμβουλίου.

Κουβανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης της γραφειοκρατίας και της κρατικής οικονομίας.

(Με πληροφορίες από Reuters)