Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Θα κυκλοφορήσει το «τελευταίο» τραγούδι των Beatles χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη

Κι όμως χάρις την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να ζωντανέψει την φωνή του Λένον.
Paul McCartney on stage at Glastonbury last year
Paul McCartney on stage at Glastonbury last year
Samir Hussein via Getty Images

Ενώ ορισμένες διασημότητες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην τεχνητή νοημοσύνη σε ότι αφορά το πώς παράγουν το καλλιτεχνικό τους έργο, ο θρύλος των Beatles σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ βασίζεται σε αυτή για να δημιουργήσει το «τελευταίο» τραγούδι του γκρουπ.

Σε μια νέα συνέντευξη, ο τραγουδιστής αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να «πάρει» τη φωνή του αείμνηστου Τζον Λένον από ένα παλιό ντέμο και να ολοκληρώσει τελικά το κομμάτι.

Μιλώντας στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 την Τρίτη, ο σερ Πολ εξήγησε: «Μόλις το τελειώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος». Αν και δεν αποκάλυψε το όνομα του τραγουδιού, αναμένεται να είναι μια σύνθεση του 1978 από τον Τζον που ονομάζεται Now and Then (Τώρα και Τότε).

Ο ΜακΚάρτνεϊ έλαβε το ντέμο από τη χήρα του Τζον, Γιόκο Ονο το 1994, και φημολογείται ότι πρόκειται για πολλά τραγούδια σε μια κασέτα με την ετικέτα “For Paul/ Για τον Πολ” που ο Λένον είχε φτιάξει πριν από το θάνατό του, το 1980.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο σερ Πολ, ο Ρινγκο Σταρ και ο αείμνηστος Τζορτζ Χάρισον συνεργάστηκαν ανεπιτυχώς για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το ντέμο του πρώην συμπαίκτη τους, χωρίς αποτέλεσμα.

«Δεν άρεσε στον Τζορτζ», είπε ο πρώην frontman των Wings στο περιοδικό Q το 1997. «Οι Beatles είναι δημοκρατία, δεν το προχωρήσαμε».

The Beatles in 1967
The Beatles in 1967
Icon and Image via Getty Images

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο σερ Πολ στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποίησε τις ... μαγικές της δυνάμεις ξανά για κάνει ντουέτο με τον Τζον Λέον στη διάρκεια μιας πρόσφατης περιοδείας.

Ο σκηνοθέτης του The Beatles: Get Back (Οι Beatles επιστρέφουν), Πίτερ Τζάκσον, κατάφερε να «ξετρυπώσει» τη φωνή του Λένον από μια μικρή κασέτα, δήλωσε ο ΜακΚάρτνεϊ σε ραδιοφωνική εκπομπή.

«...Οπότε, όταν φτάσαμε να κάνουμε αυτό που θα ονομαζόταν ο τελευταίος δίσκος των Beatles, υπήρχε ένα ντέμο που είχε ο Τζον [και] μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του Τζον και να την κάνουμε ”καθαρή” μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Έτσι μπορούμε να κάνουμε μίξη στον δίσκο, όπως την κάναμε συνήθως. Μας δίνονται άλλα περιθώρια».

Η συναρπαστική αποκάλυψη του σερ Πόλ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο δημιουργός του Black Mirror, Τσάρλι Μπρούκερ, είπε ότι η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει ένα επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς επιστημονικής φαντασίας δεν πήγε και τόσο καλά.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Empire Magazine, ο βραβευμένος με Emmy σεναριογράφος αποκάλυψε ότι στράφηκε στο ChatGPT για να γράψει ένα επεισόδιο για το σόου του Netflix, αλλά ότι το τελικό αποτέλεσμα εκτροχιάστηκε εντελώς.

«Πειραματίστηκα λίγο με το ChatGPT», είπε ο Τσάρλι. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πληκτρολογήσω «δημιούργησε επεισόδιο του Black Mirror» και προκύπτει κάτι που, με την πρώτη ματιά, διαβάζεται στρωτά, αλλά με τη δεύτερη ματιά, είναι σκ...ά».

Δημοφιλή