Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι: Ποιοι θα την κληρονομήσουν

Ο ίδιος δεν είχε υποδείξει ποτέ δημοσίως.
via Associated Press

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών, δεν είχε υποδείξει ποτέ δημόσια ποιος θα κληρονομούσε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία μετά τον θάνατό του.

’Όπως αναφέρει το Reuters, το μέλλον της πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς έχει επιλέξει να μοιράσει του μερίδιό του, της τάξης του 61%, στη Fininvest μεταξύ των πέντε παιδιών του από δύο γάμους. Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Οι μεγαλύτεροι κληρονόμοι

Η μεγαλύτερη, Μαρίνα (γεννηθείσα τον Αύγουστο του 1966) και ο Πιέρ Σίλβιο (Απρίλιος του 1969) συμμετείχαν και οι δύο άμεσα στη διοίκηση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους εισήλθε στην πολιτική, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Μαρίνα, που ηγείται της Fininvest, επιβλέπει τον εκδοτικό οίκο Mondadori ενώ ο Πιέρ Σίλβιο έχει αναλάβει τις επιχειρήσεις στον χώρο της τηλεόρασης, που είναι το «πετράδι του στέμματος» στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τα τρία μικρότερα παιδιά

Η Μπάρμπαρα (Ιούλιος 1984), η Ελεωνόρα (Μάιος 1986) και ο Λουΐτζι (Σεπτέμβριος 1988) είναι τα παιδιά που ο Μπερλουσκόνι έκανε με τη δεύτερη σύζυγό του και δεν είχαν ποτέ τόσο «υψηλού προφίλ» ρόλους στη διοίκηση των επιχειρήσεων του πατέρα τους. Ο Λουΐτζι είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της δικής του πλευράς της οικογένειας στη Fininvest, όπου είναι μέλος του συμβουλίου, καθώς ο ίδιος έχει εστιάσει στα χρηματοοικονομικά και το wealth management.

Ο καβαλιέρε ως ”συγκολλητική ουσία”

Άνθρωποι κοντά στην οικογένεια περιγράφουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως την «κόλλα» που κρατούσε τα παιδιά του ενωμένα, παρά τις διαφορές στις ηλικίες, τις φιλοδοξίες και τις διαφορετικές συμπεριφορές/ στάσεις ζωής. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ενότητα της οικογένειας μπορεί να διατηρηθεί μετά τον θάνατό του και πώς θα επιδράσει αυτό στο μέλλον των επιχειρήσεων στον χώρο της τηλεόρασης, μέσω των οποίων ο Μπερλουσκόνι έφτιαξε την περιουσία του.

Μειώσεις

Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που θεώρησε ότι δεν ήταν πλέον στρατηγικής σημασίας, από την ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν μέχρι το μερίδιο στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική τράπεζα Mediobanca. Η εταιρεία έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στον τηλεοπτικό κολοσσό MediaforEurope, υποστηρίζοντας σχέδια ανάπτυξης στην Ευρώπη και αντίστασης στους αμερικανικούς γίγαντες του streaming. Ωστόσο μένει να φανεί εάν αυτό θα συνεχιστεί μετά τον θάνατο του ιδρυτή.

Δημοφιλή