«Πόλεμος» στις ΗΠΑ για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Και στην Ελλάδα;

Δύο περιστατικά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μας θέτουν προ σοβαρού ερωτήματος.
Eurokinissi

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ γονέων και σχολείων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, όπως μεταδίδει το Associated Press. Μοιραία, το πρώτο εύλογο ερώτημα που προκύπτει στο άκουσμα της είδησης είναι ένα και είναι αμείλικτο: Στην Ελλάδα τι γίνεται; Ή, πιο σωστά, τι δεν γίνεται;

Μόλις χθες (3 Νοεμβρίου) στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια σοκαριστική αποκάλυψη από την περιοχή των Σερρών, όπου μαθήτριες Λυκείου της πόλης φέρονται να διατηρούν και να κάνουν διακίνηση πορνογραφικού υλικού στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Νίκος Σταμπολίδης, αναγκάστηκε να παρέμβει για να υπενθυμίσει πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, απευθύνοντας έκκληση στους γονείς, να ελέγξουν τα κινητά των παιδιών τους και να τους ζητήσουν να σβήσουν εντελώς το πορνογραφικό υλικό από τα τηλέφωνά τους.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες, σήμερα Παρασκευή (4/11) τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο με εικόνες άγριας βίας στο ιδιωτικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό εμφανίζονται μαθητές να γρονθοκοπούν και να γρονθοκοπούνται άγρια μέσα στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Περιττό να σημειώσουμε ότι οι εικόνες καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα άλλων μαθητών.

Και αυτά είναι μόνο δύο ενδεικτικά παραδείγματα των τελευταίων ωρών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία, όπου οι μαθητές πρώτα βάζουν στην τσάντα τους το κινητό τηλέφωνο το πρωί και μετά τα βιβλία και τα μολύβια τους - με τις ευλογιές των γονέων και την ανοχή του κράτους.

Το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.

ΗΠΑ: Εκπαιδευτικοί φωνάζουν για τα κινητά -Γονείς αντιδρούν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα - η απόλυτη απόσπαση της προσοχής - εμποδίζουν τα παιδιά να μάθουν. Αλλά στις προσπάθειες να κρατήσουν τα τηλέφωνα μακριά από τα θρανία, η πιο σθεναρή αντίσταση δεν προέρχεται πάντα από μαθητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι από τους γονείς.

Οι απαγορεύσεις στις συσκευές εκεί είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από την πανδημία COVID-19 αλλά από τότε που άνοιξαν ξανά τα σχολεία, κλιμακώθηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς των μαθητών και προς όφελος της ψυχικής τους υγείας.

Αλλά οι γονείς και οι κηδεμόνες τους, που είχαν συνεχή πρόσβαση στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ήταν απρόθυμοι να το εγκαταλείψουν. Κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν την επαφή με τα παιδιά τους, αν συμβεί κάτι - ειδικά στην Αμερική, όπου οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικά σύνηθες.

Ορισμένοι γονείς βλέπουν τους περιορισμούς στα κινητά ως έναν τρόπο να κρατήσουν τους ίδιους μακριά από την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Πριν από μια δεκαετία, περίπου το 90% των αμερικανικών δημόσιων σχολείων απαγόρευε τη χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά αυτό το ποσοστό συρρικνώθηκε στο 65% το σχολικό έτος 2015-2016. Το 2019-2020, επιβλήθηκαν απαγορεύσεις στο 76% των σχολείων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Εκπαίδευσης. Η Καλιφόρνια και το Τενεσί ψήφισαν πρόσφατα νόμους που επιτρέπουν στα σχολεία να απαγορεύουν τα τηλέφωνα.

Τώρα, ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί βλέπουν την ανάγκη να διατηρούν τους μαθητές σε εγρήγορση, ώστε να ανακάμψουν από το χαμένο μαθησιακό έδαφος εξαιτίας της πανδημίας. Ολο και περισσότεροι μαθητές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, κυκλοφορούν με τα κινητά τους στους διαδρόμους. Κάποιοι τηλεφωνούν ή απαντούν σε κλήσεις εν μέσω μαθήματος.

Τι (θα έπρεπε να) ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υποτίθεται ότι τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται στα σχολεία. Συγκεκριμένα, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 - μόλις πριν ένα χρόνο δηλαδή - αναφέρει μεταξύ άλλων:

«1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/)».

Ωρα για συζήτηση

Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα - έστω και με σημαντική καθυστέρηση - να ανοίξει και στην Ελλάδα μια «επίπονη» κουβέντα σαν κι αυτή που συμβαίνει τούτες τις ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα κινητά τηλέφωνα όσο χρήσιμα μπορεί να είναι στην καθημερινότητά του παιδιού και του γονέα, άλλο τόσο επικίνδυνα μπορεί να αποδειχθούν εντός του σχολείου.

Γνώμονας μιας τέτοιας συζήτησης, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να είναι η προστασία των παιδιών - και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δημοφιλή