ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2020 18:12 EET

Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου της πολυεθνικής δύναμης παρατηρητών στο Σινά

Σκοτώθηκαν οκτώ μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

KHALED DESOUKI via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Ελικόπτερο της πολυεθνικής δύναμης παρατηρητών MFO (Multinational Force and Observers), της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, συνετρίβη την Πέμπτη κοντά στο Σαρμ ελ Σέιχ, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ μελών της ειρηνευτικής δύναμης, όπως ανακοινώθηκε από την MFO.

Από τους νεκρούς οι έξι ήταν Αμερικανοί, ο ένας Γάλλος και ο όγδοος Τσέχος- όλοι στρατιωτικοί, όπως γνωστοποιήθηκε από την MFO. Όπως συμπληρώθηκε, ένας Αμερικανός επέζησε και έχει μεταφερθεί από την περιοχή.

Αξιωματούχος ενήμερος για το περιστατικό είπε στο Reuters πως επρόκειτο για ένα ατύχημα που προκλήθηκε από μηχανική βλάβη.

Η MFO είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη της επίβλεψης της αποστρατιωτικοποίησης του Σινά στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας Αιγύπτου- Ισραήλ το 1979. Τα τελευταία χρόνια το μέγεθός της έχει μειωθεί, καθώς οι γειτονικές χώρες έχουν αυξήσει τη συνεργασία τους ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές στο Σινά.

Ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν στο παρελθόν αντιτεθεί σε προτάσεις της Ουάσινγκτον για μείωση της αμερικανικής συμμετοχής στην MFO, στην ιστοσελίδα της οποίας αναφέρεται πως μεταξύ των 1.154 στρατιωτικών της είναι 452 Αμερικανοί.

Η MFO ανέφερε πως το ελικόπτερο ήταν σε αποστολή ρουτίνας όταν συνετρίβη.