ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2021 15:43 EEST

Politico: Η Ευρώπη προσέφερε χρήματα στην Τουρκία για να μπει στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δόθηκαν εγγυήσεις για οικονομική στήριξη.

Stevo Vasiljevic via Reuters

Η επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από την Τουρκία αυτή την εβδομάδα έλαβε χώρα αφού προσφέρθηκαν στην κυβέρνηση Ερντογάν εγγυήσεις για οικονομική υποστήριξη στο πλαίσιο συνομιλιών με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αργά την Τετάρτη, δίνοντας τέλος σε μια πολυετή περίοδο άρνησης ως προς το τελικό βήμα για είσοδο στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Πάντα σύμφωνα με το Politico, προηγήθηκε μια συμφωνία επί της αρχής για παροχή οικονομικής υποστήριξης στην Τουρκία ώστε να μειώσει τις εκπομπές/ ρύπους της, η οποία επετεύχθη μεταξύ της Άγκυρας και αξιωματούχων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο πηγές. Οι εν λόγω πηγές δεν διευκρίνισαν αν τα χρήματα προέρχονται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις ή από τις αναπτυξιακές τράπεζες. Οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρθηκε, θα ανακοινώνονται την κατάλληλη στιγμή.