Πολιτικός σεισμός - Γαλλία: Πιθανή συμμαχία Δεξιάς με Λε Πεν - «Επαίσχυντη» λένε από τον Μακρόν

Κοινό μέτωπο της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που ο ηγέτης της Δεξιάς τάσσεται δημόσια υπέρ συμμαχίας με την Λε Πεν: «(οι ψηφοφόροι μας) λένε κλείστε συμφωνία!»
Πολίτες διαδηλώνουν στην Place de la Republique ενάντια στη νίκη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) στις ευρωπαϊκές εκλογές. Παρίσι, στις 10 Ιουνίου 2024.
Πολίτες διαδηλώνουν στην Place de la Republique ενάντια στη νίκη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) στις ευρωπαϊκές εκλογές. Παρίσι, στις 10 Ιουνίου 2024.
NurPhoto via Getty Images

«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι η βασική αρχή που επί της οποίας κινούνται όλα τα γαλλικά κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τόσο στο χώρο της Αριστεράς όσο και στον χώρο της Δεξιάς υπάρχουν από χθες (10/06) έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των όμορων ιδεολογικά κομμάτων.

Υπέρ ευρείας συμμαχίας με Λε Πεν ο αρχηγός της γαλλικής Κεντροδεξιάς

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιοτί υποστηρίζει τη συγκρότηση συμμαχίας με τη γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο πρόεδρος του κόμματος Les Republicains δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Μαρίν Λε Πεν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και τη γαλλική ακροδεξιά.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (...) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Λε Πεν: «Θαρραλέα επιλογή» η απόφαση Σιοτί

Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν χαιρέτισε τη «θαρραλέα επιλογή» και την «αίσθηση καθήκοντος» του Ερίκ Σιοτί, του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής δεξιάς, που επιδιώκει συμμαχία με την άκρα δεξιά, την πρώτη τέτοια συμμαχία του κόμματος Les Republicains που θέλει να είναι κληρονόμος του γκωλισμού.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν

Ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε πως ελπίζει να κερδίσει το κόμμα αυτό.

Ερωτηθέντες ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, το 60% απάντησε τον “Εθνικό Συναγερμό”.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου είναι υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου.

Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει. Για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και πολύ περισσότερο στην Γερουσία, θα πρέπει ενδεχομένως να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο ωστόσο δηλώνει πως δεν εξετάζει την προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας.

10 Ioυνίου 2024 - Εκδηλώσεις μνήμης για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσία του Γάλλου Προέδρου. Ο Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει τη νέα πολιτική πραγματικότητα μετά την βαριά ήττα του φιλοευρωπαϊκού κόμματός του στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε περίπου τις μισές ψήφους σε σύγκριση με το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. (Ludovic Marin via AP)
10 Ioυνίου 2024 - Εκδηλώσεις μνήμης για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσία του Γάλλου Προέδρου. Ο Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει τη νέα πολιτική πραγματικότητα μετά την βαριά ήττα του φιλοευρωπαϊκού κόμματός του στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε περίπου τις μισές ψήφους σε σύγκριση με το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. (Ludovic Marin via AP)
via Associated Press

«Επαίσχυντη» η δήλωση του Σιοτί, λέει ο υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν

Το στρατόπεδο του Μακρόν έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του αρχηγού της γαλλικής Δεξιάς περί συμμαχίας με το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ως «επαίσχυντες», καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν (πρώην μέλος του κόμματος της Δεξιάς), οι δηλώσεις Σιοτί θυμίζουν τις συμφωνίες του Μονάχου του 1938, που υπέγραψαν η Γαλλία και η Βρετανία με τη ναζιστική Γερμανία.

Όλα τα γαλλικά πολιτικά κόμματα σπεύδουν να αναζητήσουν συμμαχίες και αγωνίζονται να μην καταρρεύσουν, από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές - μετά από την βαριά ήττα του κόμματός του «Αναγέννηση» στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή 9 Ιουνίου.

«Συνασπισμός» κατά Λε Πεν στα αριστερά

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, αφήνοντας ωστόσο ασαφές ποιόν ή ποιαν θα προτείνουν για πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Ζητάμε τη δημιουργία ενός νέου λαϊκού μετώπου που θα συσπειρώσει σε μια νέα μορφή όλες τις αριστερές ανθρωπιστικές, συνδικαλιστικές, συνεταιριστικές και πολιτειακές δυνάμεις. Θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικών και οικολογικών ρήξεων για να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στον Εμανουέλ Μακρόν και να καταπολεμήσουμε το ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς» τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Liberation» κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα με τίτλο - κάλεσμα σε όλα τα προοδευτικά κόμματα να φτιάξουν «λαϊκό μέτωπο» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η εφημερίδα κρίνει πως είναι «ιστορικής ευθύνης» τα κόμματα να συνεννοηθούν και να κατέβουν μαζί στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

«Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, θέλουμε να υποστηρίξουμε μοναδικούς υποψηφίους από τον πρώτο γύρο. Θα φέρουν ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα που θα αναφέρει αναλυτικά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του νέου λαϊκού μετώπου. Στόχος μας είναι να κυβερνήσουμε για να ανταποκριθούμε σε δημοκρατικές, οικολογικές, κοινωνικές και ειρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» σημειώνουν.

«Απηχώντας το κάλεσμα των σωματείων σήμερα το βράδυ και της νεολαίας, καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις πορείες και να διαδηλώσει ευρέως. Με τον τρόπο που θα κυβερνήσουμε, σε μια ξεκάθαρη πορεία, θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτό το νέο λαϊκό μέτωπο με όλες τις δυνάμεις που συμμερίζονται αυτή τη φιλοδοξία και αυτή την ελπίδα» υπογραμμίζουν.

«Δείχνουμε την προθυμία μας να φύγουμε μαζί για να προσφέρουμε μια εναλλακτική στον Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής της LFI.

«Είμαστε μια χώρα που ξεσηκώνεται σήμερα για να πει όχι στην ακροδεξιά», ακολούθησε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ ενώ ο κομμουνιστής Φαμπιάν Ρουσέλ ορκίστηκε «να είμαστε ενωμένοι μέχρι τη νίκη».

Οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων, οι οποίοι είχαν να εμφανιστούν μαζί για 10 μήνες, χειροκροτήθηκαν όλοι θερμά.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν έσπευσε να χαιρετίσει στο Χ «μια καλή δουλειά που ματαιώνει τη διαίρεση στην οποία υπολόγιζαν ο Μακρόν και η Λε Πεν».

Την κοινή δήλωση έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής:

La France insoumise

Les Écologistes

Le Parti communiste français

Le Parti socialiste

Place publique

Génération⸱s

GRS

MRC

LRDG

L’engagement

Μακρόν: «Δεν παραιτούμαι»

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.

Ο Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.

via Associated Press

Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Οχι, καθόλου!». «Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, ”μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».

«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις», είπε. «Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».

Δημοφιλή