ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2020 07:13 EET | Updated 02/12/2020 20:01 EET

Πολωνία: Η γέννηση σπάνιας τραγουλίδας καταγράφηκε σε βίντεο

Και όλοι ελπίζουν ότι είναι αρσενική.

Kateryna Kukota via Getty Images

Ενας ζωολογικός κήπος στην Πολωνία λέει ότι είναι ο πρώτος που έχει καταγράψει σε βίντεο τη γέννηση μιας σπάνιας τραγουλίδας των Φιλιππίνων, και όλοι ελπίζουν ότι είναι αρσενική, ώστε να μπορεί να βοηθήσει το είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Η γέννηση έλαβε χώρα στις 10 Νοεμβρίου στις 2:24 π.μ. στο ζωολογικό κήπο του Βρότσλαβ και το στιγμιότυπο βιντεοσκοπήθηκε με κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο κλουβί του ζώου.

Οι μοναδικές εικόνες προσέφεραν μερικές χρήσιμες - και άγνωστες έως σήμερα - πληροφορίες στους εμπειρογνώμονες σχετικά με τη διαδικασία γέννησης αυτού του σπανιότατου ζώου, όπως π.χ. ότι αρχίζει να θηλάζει αρκετά γρήγορα.

«Είναι ένα ορόσημο για τη διατήρηση αυτού του είδους», δήλωσε ο επικεφαλής του ζωολογικού κήπου του Βρότσλαβ, Ράντοσλαβ Ρατάιστσακ.

Η μοναχική τραγουλίδα «κρύβεται» προς το παρόν από τους ειδικούς, που δεν έχουν επαρκή εικόνα της ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν το φύλο της. Ελπίζουν ότι είναι αρσενική, γιατί ανάμεσα στις 12 τραγουλίδες που ζουν στους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης υπάρχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο αρσενικό.

Υπάρχουν θηλυκά σε ζωολογικούς κήπους στο Τσέστερ της Αγγλίας και στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Αυτό καθιστά την αναπαραγωγή δύσκολη, δεδομένου ότι τα ζώα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και οι ειδικοί είναι απρόθυμοι να τα υποβάλουν σε διαδικασία μετεγκατάστασης.

Η ελάχιστα γνωστή τραγουλίδα των Φιλιππίνων είναι ενδημικό ζώο και συναντάται μόνο στα νησιά των Φιλιππίνων, Μπάμπαλακ, Μπουγκσούκ και Ράμος. Ο πληθυσμός τους συρρικνώνεται καθώς χάνουν τους βιότοπούς τους από φυτείες φοινικέλαιου.