Πομπέο: Η Κίνα χρησιμοποιεί παραπληροφόρηση για να διχάσει Ευρώπη και ΗΠΑ

Δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε τηλεδιάσκεψη για τη δημοκρατία.
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Παρασκευή πως η Κίνα είναι πίσω από έναν «φόβο στην Ευρώπη» πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μέσω «παραπληροφόρησης και κακόβουλων κυβερνοεκστρατειών...για να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, ο Πομπέο είπε σε online τηλεδιάσκεψη για τη δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη πως είναι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα που «θέλει να σας αναγκάσει να επιλέξετε».

Ο Πομπέο, που νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα συναντήθηκε με ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο στη Χαβάη, όπου είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται για σειρά θεμάτων, είπε πως η Ευρώπη είναι «αντιμέτωπη με τη πρόκληση της Κίνας», όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης πως το Κινεζικό Κομμουνστικό Κόμμα «θέλει να πετάξετε την πρόοδο που επιτύχαμε εμείς στον ελεύθερο κόσμο, μέσω του ΝΑΤΟ και άλλων θεσμών- επίσημων και ανεπίσημων- και να υιοθετήσετε ένα νέο σετ από κανόνες και νόρμες που συμφέρουν το Πεκίνο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν το κόμμα θέλει να ανελιχθεί, «πρέπει να το κάνουν με ένα Δυτικό σετ κανόνων...τότε ο κόσμος μας θα είναι καλύτερος».