ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2019 12:13 EEST | Updated 04/04/2019 12:42 EEST

Πόρισμα για το μοιραίο Boeing στην Αιθιοπία: Δεν έφταιγαν οι πιλότοι

Eκτέλεσαν επανειλημμένως όλες τις διαδικασίες που συνιστούσε ο κατασκευαστής.

Jemal Countess via Getty Images

«Το πλήρωμα ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς να καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους» τονίζει το προκαραρκτικό πόρισμα για την συντριβή του Boeing των αιθιοπικών αερογραμμών με τους 157 νεκρούς, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας, Νταγκμάβιτ Μόγκες, υπογράμμισε πως «παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν την πτώση».

Σύμφωνα με αυτή την πρώτη πορισματική έκθεση το πλήρωμα του αεροπλάνου «εκτέλεσε επανειλημμένως όλες τις διαδικασίες που συνιστούσε ο κατασκευαστής (σ.σ Boeing)». Συνεπώς, δεν προκύπτει κάποια ένδειξη για ανθρπώπινο λάθος και κατ’επέκταση ενισχύεται το σενάριο ότι το πολύνεκρο συμβάν οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή τους οι Αιθιοπικές αερογραμμές υπογραμμίζουν πως πενθούν ακόμη για τις απώλεις των αγαπημένων τους προσώπων και οτι αισθάνονται υπερήφανοι για τους πιλότους του μοιραίου αεροπλάνου.

Την ίδια ώρα, οι συντάκτες του πορίσματος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πιστοποίηση της ασφάλειας των αεροσκαφών Boeing 737 MAX. Οι ερευνητές έχουν καλέσει  τις αεροπορικές αρχές να «επαληθεύσουν ότι ο κατασκευαστής έχει εξετάσει επαρκώς την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πτήσης, προτού τα Boeing 737 Max δοθούν πάλι για εμπορική χρήση».

Οι ερευνητές, πάντως, δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σφάλμα στους αισθητήρες του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση ΕΤ 302 ούτε κάποιο δομικό πρόβλημα σχεδιασμού, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει το δυστύχημα.

Το πλήρες πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταφορών της Αιθιοπίας αργότερα την Πέμτπη ή την Παρασκευή.

(με πληροφορίες από BBC, RT)