Πως η λατρεία των Ιαπώνων να παρακολουθούν τις φάλαινες στο φυσικό τους περιβάλλον ίσως μπορεί να τις σώσει

Οι επισκέψεις στα σημεία που κάνουν τα μωρά τους έχουν αλλάξει κάπως τα δεδομένα.
ASSOCIATED PRESS

Κάτι αλλάζει στην Ιαπωνία. Η χώρα είναι γνωστή για την φαλαινοθηρία που σοκάρει κάθε χρόνο τον πλανήτη.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες πραγματοποιούν ταξίδια παρακολούθησης φαλαινών. Ταξίδια που οργανώνονται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ιαπωνίας, εκεί που οι μεγάπτερες φάλαινες κάνουν τα παιδιά τους. Και όσο παρακολουθούν το μεγαλειώδες θηλαστικό στο φυσικό τους περιβάλλον, τόσο ππιο απρόθυμοι γίνονται στο να το φάνε.

«Βλέποντας σήμερα τις φάλαινες σκέφτηκα ότι είναι τόσο όμορφες. Και τώρα είναι πολύ δύσκολο για μένα ακόμη και να σκεφτώ να φάω το κρέας τους», παραδέχεται μια από τις γυναίκες που έχουν πάρει μέρος σε ένα τέτοιο ταξίδι παρακολούθησης.

Όπως αναφέρει το BBC, τα ταξίδια αυτά σχεδόν διπλασιάστηκαν το διάστημα 2008-2015.

Στο βίντεο ακούγεται και το τραγούδι των φαλαινών, οι ήχοι που βγάζουν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η βασική θεωρία είναι ότι oι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες –μόνο τα αρσενικά τραγουδούν– το κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν θηλυκά.

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι, η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, μετά από 30 χρόνια.

Με δεδομένο ότι οι Ιάπωνες δεν είναι πια τόσο λάτρεις του κρέατος των φαλαινών, αποτελεί μεγάλο ερώτημα γιατί η ιαπωνική κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένη να επιστρέψει στο βάρβαρο κυνήγι φαλαινών.

Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι η μειωμένη ζήτηση κρέατος από τους ίδιους τους Ιάπωνες θα αποτρέψει την φαλαινοθηρία. Το απαισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει εικόνες με θάλασσες βαμμένες κόκκινες...

Δημοφιλή