Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελεί ισχυρό εργαλείο ενάντια στην ανδρική υπογονιμότητα

Πολύτιμος χρόνος μπορεί να εξοικονομηθεί με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ανδρικό πληθυσμό.
Uma Shankar sharma via Getty Images

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 7% του ανδρικού πληθυσμού, αλλά τώρα η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του.

Ο Δρ Στίβεν Βασιλέσκου λέει, ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ο ίδιος και η ομάδα του, μπορεί να εντοπίσει σπέρμα σε δείγματα που έχουν ληφθεί από άνδρες με σόβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας 1.000 φορές πιο γρήγορα από έναν εκπαιδευμένο ειδικό.

«Μπορεί να αναδείξει ένα δυνητικά βιώσιμο σπέρμα, πριν ακόμη μπορέσει ο άνθρωπος να επεξεργαστεί αυτό που κοιτάζει», λέει.

Ο Δρ Βασιλέσκου είναι βιοϊατρικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS), στην Αυστραλία, και ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας NeoGenix Biosciences.

Το σύστημα που έχουν αναπτύξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του ονομάζεται SpermSearch.

Carlos Duarte via Getty Images

Η περίπτωση της μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας

Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους άνδρες που δεν έχουν καθόλου σπέρμα στην εκσπερμάτισή τους (το 10% των υπογόνιμων ανδρών). Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA).

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα μικρό μέρος των όρχεων αφαιρείται χειρουργικά και μεταφέρεται σε εργαστήριο, όπου ένας εμβρυολόγος μπορεί να ψάξει χειροκίνητα για υγιές σπέρμα.

Ο ιστός αποσπάται και εξετάζεται σε μικροσκόπιο. Εάν βρεθεί βιώσιμο σπέρμα, μπορεί να εξαχθεί και να εγχυθεί σε ένα ωάριο.

Αυτή η διαδικασία, λέει ο Δρ Βασιλέσκου, μπορεί να διαρκέσει έξι ή επτά ώρες, ενώ χρειάζεται και αρκετό προσωπικό και υπάρχει κίνδυνος κόπωσης και ανακρίβειας.

«Όταν ένας εμβρυολόγος κοιτάζει κάτω από το μικροσκόπιο, αυτό που βλέπει είναι ακριβώς αυτό το πλήρες χάος - ένα αστρικό τοπίο από κύτταρα», λέει.

«Υπάρχει αίμα και ιστός. Μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 σπερματοζωάρια σε όλο το χάος, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι εκατομμύρια άλλα κύτταρα».

Αντίθετα, το SpermSearch μπορεί να βρει οποιοδήποτε υγιές σπέρμα σε δευτερόλεπτα, όταν οι φωτογραφίες των δειγμάτων ανεβαίνουν αμέσως στον υπολογιστή.

Για να επιτύχουν αυτή την ταχύτητα, ο Δρ Βασιλέσκου και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν τον Αl να αναγνωρίζει το σπέρμα σε αυτά τα πολύπλοκα δείγματα ιστών, δείχνοντάς του χιλιάδες τέτοιες εικόνες.

Ωστόσο, το SpermSearch δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους εμβρυολόγους, αλλά για να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο.

Καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει ευρέως αναφερθεί ότι έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η υπογονιμότητα παραμένει ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Οι παράγοντες πίσω από την πτώση της ανδρικής γονιμότητας περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη ρύπανση και το κάπνισμα, μέχρι την κακή διατροφή, τη μη αρκετή άσκηση και το υπερβολικό άγχος.

CARME PARRAMON via Getty Images

Άλλες τεχνικές

Ο Δρ Μέουριγκ Γκάλαχερ είναι ένας άλλος ακαδημαϊκός που εργάζεται για να βοηθήσει τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Ως Επίκουρος Καθηγητής στο Κέντρο Μοντελοποίησης Συστημάτων και Ποσοτικής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, η νέα του τεχνική χρησιμοποιεί λογισμικό απεικόνισης για να παρακολουθεί την ταχύτητα και τη δράση των ουρών του σπέρματος.

«Η παρακολούθηση της ουράς δίνει μια εικόνα για την υγεία ενός δείγματος», λέει. «Οι ελάχιστες αλλαγές μπορούν να μας πουν εάν το σπέρμα βρίσκεται υπό περιβαλλοντικό στρες, αν πρόκειται να πεθάνει ή αν ανταποκρίνεται σε ένα βιολογικό σήμα».

Ωστόσο, ο καθηγητής Λιούις, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Queens University του Μπέλφαστ και διευθύνων σύμβουλος του Examen, λέει ότι ενώ οι εξελίξεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι συναρπαστικές, η ιατρική κινείται πολύ αργά.

Για παράδειγμα, η SpermSearch βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της απόδειξης της ιδέας, μετά από μια πολύ μικρή δοκιμή στην οποία συμμετείχαν μόλις επτά ασθενείς.

«Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την απόδειξη της σύλληψης της ιδέας έως την εμπορική διαθεσιμότητα, είναι πιθανώς μεταξύ δύο και πέντε ετών λέει ο καθηγητής Λιούις.

(Πηγή: BBC)

Δημοφιλή