Πώς να αποθηκεύσουμε σωστά τα αυγά μας

Προσέχουμε για να έχουμε.
|
.
Crystal Bolin Photography via Getty Images
.

Για να αποφύγουμε τα ληγμένα αυγά - και την πιθανή, τροφική δηλητηρίαση - και για να τα κρατήσουμε υγιή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Αυγά εμπορίου

Ναι, το ψυγείο μας μπορεί να έχει ειδικές θήκες για αυγά στην πόρτα του, αλλά καλό είναι να μην τις χρησιμοποιούμε. Τα αυγά πρέπει να μένουν μέσα στην συσκευασία τους, για τους εξής λόγους:

  • Οι συσκευασίες προστατεύουν τα - απορροφητικά - τσόφλια των αυγών από τις μυρωδιές των άλλων τροφίμων του ψυγείου.

  • Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να κρατούν τα αυγά σε σωστή θέση και βοηθούν τους κρόκους να μείνουν άθικτοι και κεντραρισμένοι.

Τα αυγά διατηρούνται στους 4 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Γι αυτό πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία έχει τις μικρότερες διακυμάνσεις - και όχι στην πόρτα.

Με την σωστή αποθήκευση, τα αυγά μας μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και τρεις εβδομάδες.

.
Anatolii Savitskii / 500px via Getty Images
.

Αυγά από το κοτέτσι

Αν έχουμε την τύχη να βρούμε φρέσκα αυγά, μπορούμε να τα κρατήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μία βδομάδα. Τα φρέσκα αυγά είναι καλυμμένα με μία προστατευτική ουσία, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Τα αυγά εμπορίου πλένονται πριν συσκευαστούν, με αποτέλεσμα να χάνουν αυτή την προστασία.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα φρέσκα αυγά μας για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, καλό είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο από την αρχή, ιδανικά σε κάποια ειδική θήκη.

hard boiled brown eggs with sliced egg
Tom Kelley via Getty Images
hard boiled brown eggs with sliced egg

Αυγά σφιχτά

Τα διατηρούμε στο ψυγείο, μέσα σε αεροστεγές τάπερ, για περίπου μία εβδομάδα.

Καλό είναι να τα ξεφλουδίζουμε πριν τα φάμε, για να διατηρούν την υγρασία τους. Σε περίπτωση που τα έχουμε ξεφλουδίσει από πριν, τα βάζουμε σε τάπερ που έχουμε στρώσει με βρεγμένο χαρτί κουζίνας.

.
Rosmarie Wirz via Getty Images
.

Ασπράδια και κρόκοι

Αποθηκεύουμε ασπράδια και κρόκους σε αεροστεγή σκεύη, στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε σε δύο μέρες. Μια καλή λύση είναι παγοθήκες με καπάκι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση