ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2018 13:32 EET | Updated 05/11/2018 14:48 EET

Πώς οι Βίκινγκς κατέκτησαν την Ευρώπη - Το μυστικό τους αποκαλύπτεται

Lorado via Getty Images

Οι Βίκινγκς κατέκτησαν την Ευρώπη χάρη σε μια απροσδόκητα τεχνολογική καινοτομία για την εποχή.  Έμαθαν πώς να κάνουν πίσσα σε βιομηχανική κλίμακα και τη χρησιμοποίησαν για τη στεγανοποίηση των πελώριων πλοίων τους, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια γύρω από την Ευρώπη - και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η ανακάλυψη αποτελεί έργο του Ανδρέα Χέννιου, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. Αναφέρει την ανακάλυψη καθοριστικών στοιχείων  που δείχνουν ότι η παραγωγή πίσσας στη Σκανδιναβία αυξήθηκε σημαντικά, από τη στιγμή που οι Βίκινγκς άρχισαν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη με απώτερο σκοπό να την κυριαρχήσουν.

Η παραγωγή έφτανε μέχρι και τα 300 λίτρα κάθε φορά, ποσότητα αρκετή για να στεγανοποιεί μεγάλο αριθμό πλοίων κάθε φορά. «Η παραγωγή αυξήθηκε σε μηδενικό χρόνο. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση οδηγούταν από μια διαρκώς εξελισσόμενη ναυτική κουλτούρα»

 

SVproduction via Getty Images

Οι Βίκινγκς ήταν έμποροι και πολεμιστές που κατέβηκαν από τη Σκανδιναβία για να επιτεθούν στην Ευρώπη τον 8ο αιώνα. ”Ιδού η εκκλησία του Αγίου Κούμπερτ, χτισμένη με το αίμα των ιερέων του Θεού ... ένα τόπο πιο σεβαστό από όλους στη Βρετανία δίνεται θήραμα των ειδωλολατρικών θεών”, έγραψε ο μοναχός Alcuin της Υόρκης, όταν ο Βίκινγκς διέλυσαν το μοναστήρι Lindisfarne στη Νορθούμπρια το 793 μ.Χ

 Μέχρι τον 11ο αιώνα, οι Βίκινγκς είχαν γίνει κυρίαρχοι στη Βρετανία και είχαν εγκατασταθεί στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία και την Αμερική και εισέβαλαν στα ισπανικά λιμάνια  από όπου ήταν γνωστοί από τους κατοίκους των χερσότοπων ως ”μάγοι των ειδωλολάτρων”. Τα πλοία ήταν απαραίτητα για να κινούνται και να επεκταθούν περεταίρω.

Άλλωστε, να σημειωθεί ότι ενώ οι ναυτικοί του μεσαίωνα στη Μεσόγειο έμεναν κοντά στα παράλια για να μη χάνονται, οι Βίκινγκς διέσχιζαν χιλιάδες μίλια στις ανοικτές θάλασσες χωρίς την παραμικρή ένδειξη στεριάς.

Πηγή: Guardian