Πώς προέκυψε η περίφημη διάταξη QWERTY στο πληκτρολόγιο

Τη διάταξη QWERTY βρίσκεις από τους φορητούς υπολογιστές έως τα iPhone.
Craig Hastings via Getty Images

Το 1866, ο Christopher Latham Sholes, εκδότης εφημερίδων του Wisconsin και πρώην γερουσιαστής της πολιτείας, εφηύρε ένα αυτοματοποιημένο μηχάνημα για την αρίθμηση κουπονιών και εισιτηρίων - μια εργασία που προηγουμένως γινόταν με το χέρι.

Όταν ο Sholes αποκάλυψε τη συσκευή του σε έναν άλλο εφευρέτη, τον Carlos Glidden, ο Glidden του είπε μια ιδέα: «Γιατί δεν φτιάχνεται ένα μηχάνημα που θα εκτυπώνει γράμματα καθώς και αριθμούς;».

Κάπως έτσι γεννήθηκε το QWERTY το οποίο είναι η πιο συνηθισμένη σύγχρονη διάταξη του πληκτρολογίου. Το όνομα προέρχεται από τα έξι πρώτα γράμματα (πλήκτρα) που εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή γραμμάτων του πληκτρολογίου, διαβάζοντάς τα από αριστερά προς τα δεξιά: QWERTY.

Αυτή η διάταξη επινοήθηκε και δημιουργήθηκε το 1870 από τον Christopher Latham Sholes, αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας και τυπογράφος που έζησε στο Milwaukee. Με την υποστήριξη των φίλων του Carlos Glidden και Samuel W. Soule έφτιαξε ένα πρωτότυπο γραφομηχανής και τον Οκτώβριο του 1867 έκανε αίτηση για πατέντα.

Δούλεψε σκληρά για τα επόμενα έξι χρόνια ώστε να βελτιώσει την εφεύρεσή του, κάνοντας πολλές αλλαγές στη τοποθέτηση των γραμμάτων (τα οποία αρχικά είχε βάλει αλφαβητικά) με τη διαδικασία δοκιμής και λάθους με σκοπό τη μείωση της συχνότητας κολλήματος των μεταλλικών μπαρών, και χρησιμοποίησε τη μελέτη συχνότητας εμφάνισης διγραμμάτων συλλαβών στην αγγλική γλώσσα του καθηγητή Άμο Ντενσμόρ, αδελφό του χρηματοδότη της μηχανής Τζέιμς Ντενσμόρ.

Οι ιστορικοί δε συμφωνούν με το πώς και γιατί οι Sholes και Glidden έφτασαν στη διάταξη QWERTY. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έλυσαν ένα πρόβλημα με την απόσταση των πιο κοινών γραμμάτων στα Αγγλικά. Οι μπάρες που αντιστοιχούσαν σε γράμματα που συχνά εμφανιζόντουσαν σα ζευγάρι σε αγγλικές λέξεις, όπως το S και το T, τοποθετήθηκαν σε απέναντι πλευρές του δίσκου της μηχανής.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει τους τηλεγραφητές να αποφύγουν κοινά λάθη κατά τη μεταγραφή κώδικα Μορς.

Το 1873 ο χρηματοδότης του Sholes, ο James Densmore , πέτυχε να πουλήσει τα δικαιώματα κατασκευής της γραφομηχανής (που ονομάστηκε Γραφομηχανή ή Sholes-Glidden Type Writer) στην εταιρία E. Remington &; Sons και μέσα σε λίγους μήνες η θέση των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο βελτιστοποιήθηκε από τους μηχανικούς της εταιρίας Remington. Αφότου αγόρασε τη συσκευή, η Remington έκανε αρκετές αλλαγές και τελικά δημιουργήθηκε το σημερινό QWERTY.

Πηγή: Smithsonianmag

Δημοφιλή