Πώς σκέφτονταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι τον πόλεμο

Τι έγραψαν ο Ομήρος, ο Ηράκλειτος, ο Πλάτωνας για τον πόλεμο και τις μορφές του.
Grafissimo via Getty Images

Ο πόλεμος είναι ένας θεμελιώδης τομέας της φιλοσοφικής έρευνας, καθώς μας επιτρέπει να αμφισβητούμε τη φύση του ανθρώπου, τη δυναμική της ιστορίας και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Η λέξη «πόλεμος», επανεμφανίστηκε στον δημόσιο χώρο με την εμφάνιση της Covid-19 όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν που είπε: «Είμαστε σε πόλεμο». Τις τελευταίες εβδομάδες, το σενάριο πολέμου έχει γίνει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα με σύγκρουση στην καρδιά της Ουκρανίας.

Η ρητορική του πολέμου με τα όπλα φαίνεται πλέον να υπερισχύει έναντι αυτής της διαπραγμάτευσης, με την προοπτική μιας σύγκρουσης παγκόσμιων διαστάσεων κάθε άλλο παρά καθησυχαστική.

Καθώς είμαστε συνηθισμένοι να μνημονεύουμε τις τραγωδίες του 20ου αιώνα, και μετά από μια μακρά περίοδο ειρήνης, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μετά την πανδημία, ένα είδος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου διαφαινόταν στον ορίζοντα.

Ωστόσο, ο πόλεμος δεν έχει εξαφανιστεί ποτέ από την ανθρώπινη ύπαρξη: υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι λόγω πολέμου στον κόσμο μεταξύ 1945 και 2000 από ό,τι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον Όμηρο, ένα «αναγκαίο κακό»

Στον αρχαίο πολιτισμό, ο Όμηρος ορίζει τον πόλεμο στην Ιλιάδα. Το ονομάζει «Πόλεμος Κακός», με άλλα λόγια «ο πόλεμος είναι κακό», αλλά αμέσως προσθέτει, «ένα αναγκαίο κακό». Ο πόλεμος παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των ηρώων που απεικονίζονται στα ποιήματά του. Σκεφτείτε μόνο ότι οι πρωταγωνιστές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας είναι δύο πολεμιστές βασιλιάδες: ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας.

Η Ιλιάδα μας παρουσιάζει και άλλες μορφές ήρωες πολεμιστών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Αίαντας και ο Έκτορας. Καθένα από αυτά τα διώνυμα έχει διαφορετική χροιά στην προσέγγισή τους στον πόλεμο: ο Έκτορας και ο Αίαντας αντιπροσωπεύουν τον πόλεμο που διεξάγεται ηθικά, δηλαδή διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες και ανοιχτά με τον αντίπαλο. Ο Αχιλλέας, από την άλλη, αντιπροσωπεύει τον βίαιο πόλεμο, ο οποίος χτυπά προδοτικά και αδιαφορεί για τους κανόνες. Ο Οδυσσέας αντιπροσωπεύει τον πονηρό πόλεμο, ο οποίος κινείται έξυπνα για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Είναι ένας απρόβλεπτος και δημιουργικός πόλεμος, που προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις.

Όπως θυμίζει ο Οδυσσέας στον Αγαμέμνονα: «από τη νιότη μέχρι τα γεράματα έκανε φοβερούς πολέμους, μέχρις ότου πέθαναν όλοι» (Il. XIV, 84-87). Ο Οδυσσέας είναι ο μόνος επιζών του Τρωικού πολέμου. Επιδέξιος ναύτικος και προσεκτικός ελεγκτής των καταστάσεων γύρω του, ο μεγαλύτερος νικητής στον μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας ήταν ένας ναύτης, που κέρδισε επειδή ήταν ευέλικτος χωρίς να χρησιμοποιεί βία.

(Να σημειώσουμε ότι επέζησαν και ο Μενέλαος και ο Νέστορας τους οποίους συναντά ο Τηλέμαχος στην Οδύσσεια).

Ο αποκαλυπτικός πόλεμος

Για τον Ηράκλειτο, ο πόλεμος αντιπροσωπεύει τη μεγάλη μηχανή των ανθρώπινων αντιξοοτήτων: «Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους», έγραψε. Καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα, για το καλό και το κακό, και όχι μόνο: ο πόλεμος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κυβερνούσε όλη την ελληνική κοσμολογία.

Η σύγκρουση, η αντιπαράθεση, συμβαίνει και στη φύση και στον ανθρώπινο κόσμο και και στις δύο περιπτώσεις κυριαρχεί η λογική της κατάκτησης, της νίκης του αντιπάλου για να νικήσει. Επηρεάζει τη φυσική και τη μεταφυσική, τη γνωσιολογία και την ηθική.

Η ίδια η ανθρώπινη ζωή είναι ένας μόνιμος πόλεμος, αλλά δεν πρέπει να βασίζεται σε περιττή βία. Είναι το συστατικό που πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να κατανοήσουμε καθαρά τα πράγματα του κόσμου και αυτό, σύμφωνα με τον φιλόσοφο, είναι μια δύσκολη άσκηση, γιατί οι περισσότεροι άντρες είναι δειλοί και παθητικοί.

Η επίδραση του Ηράκλειτου στον Χέγκελ

Είναι ευρέως γνωστό στους μελετητές της φιλοσοφίας ότι το ηρακλείειο όραμα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μνημειώδη σκέψη του Χέγκελ, του φιλοσόφου της ρομαντικής εποχής για τον οποίο όλη η πραγματικότητα πληροφορείται από μια διαλεκτική διαδικασία στην οποία η θέση και η σύνθεση συμφιλιώνονται σε μια υπέρτατη στιγμή. που ονομάζεται «σύνθεση».

Ο Χέγκελ απέδωσε στον πόλεμο το καθήκον της διαφύλαξης της ηθικής υγείας των λαών, όπως η κίνηση των ανέμων προστατεύει τη θάλασσα από τη φθορά. Επιβεβαιώνει: «Ο πόλεμος έχει αυτή την υψηλότερη σημασία ότι με αυτόν διατηρείται η ηθική υγεία των λαών στην αδιαφορία του για την ενίσχυση των πεπερασμένων προσδιορισμών, όπως η κίνηση των ανέμων προστατεύει τη θάλασσα από τη σήψη στην οποία θα μειωνόταν κατά ένα διαρκής ακινησία, και ακριβώς όπως οι λαοί προστατεύονται από μια διαρκή ή και αέναη ειρήνη» (Principles de la philosophie du droit, 1821).

Η αστρική απόσταση με τον Καντ, που αντίθετα πρεσβεύει την αέναη ειρήνη, είναι εμφανής. Για τον Χέγκελ ο πόλεμος είναι μια φυσική και αναπόφευκτη συνθήκη και γι′ αυτό θεωρεί την ειρηνιστική ιδέα του Καντ ουτοπική και αφηρημένη. Για τον Χέγκελ, όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει σύγκρουση. Ο πόλεμος είναι επομένως, υπό ορισμένες πτυχές, και ωφέλιμος, γιατί επιτρέπει την εμφύλια και ηθική πρόοδο των λαών.

Πόλεμος και πολιτική

Ο Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτωνας εξετάζει τη σχέση πολέμου και πολιτικής σε τρία τουλάχιστον έργα: τον Πρωταγόρα, τη Δημοκρατία, τους Νόμους.

Ο Πρωταγόρας ξεσκεπάζει τον περίφημο μύθο του Προμηθέα, ο οποίος κλέβει φωτιά και τεχνολογία από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους. Αλλά τα δύο δώρα χρησιμεύουν μόνο για τη δημιουργία λίγων κατοικιών, όχι ακόμη μιας πόλης, δηλαδή της πόλης που βασίζεται στον σεβασμό και την αμοιβαία δικαιοσύνη. Χωρίς πόλις, δεν υπάρχει πολιτική, και επομένως δεν υπάρχει πόλεμος. Και χωρίς πόλεμο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να νικήσουν την επίθεση των άγριων θηρίων και ως εκ τούτου είναι καταδικασμένοι να υποκύψουν.

Για τον Πλάτωνα, ο πόλεμος πηγάζει από την πολιτική και επομένως είναι το όργανο με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς και αβλαβείς.

Λόγος γιατί: 1) Δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η πολιτική που σώζει. 2) Ο πόλεμος είναι μέρος της πολιτικής και η πολιτική είναι ο σωτήρας της ανθρώπινης κατάστασης. Στους Νόμους, το τελευταίο από τα γραπτά του που είναι ένα είδος πνευματικής διαθήκης, ο Πλάτων διακρίνει δύο τύπους πολέμου: pòlemos και stàsis.

Ο Πόλεμος είναι ο εξωτερικός πόλεμος, όπως ο πόλεμος ενάντια στα άγρια θηρία, δεν είναι καταστροφικός και υπηρετεί την εξέλιξη του κράτους. Η στάσις είναι ένας εμφύλιος, εσωτερικός πόλεμος μεταξύ αδελφών και είναι πάντα επιζήμιος, γιατί σπάει το κράτος. Αλλά πώς μπορώ να αναγνωρίσω τον αδερφό μου; Είναι αυτό που προέρχεται από την ίδια κοιλιά ; Ή μάλλον το γεγονός ότι μιλάει την ίδια γλώσσα και μοιράζεται την ίδια κουλτούρα με εμένα; Αυτές οι δύο προοπτικές πρέπει να ξεπεραστούν για να αποφευχθεί η στάση (εσωτερικός πόλεμος).

Αν ο πόλεμος, ο εξωτερικός πόλεμος, είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτος, η στάση, ο εμφύλιος, είναι απολύτως αξιοθρήνητος. Το πρώτο είναι αδύνατο να αποφευχθεί, το δεύτερο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων προβληματισμού, τέλος, η έννοια του «δίκαιου πολέμου» έχει συχνά προκληθεί. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πρώτος φιλόσοφος που μίλησε για «δίκαιο πόλεμο» ήταν ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του (βιβλίο VII, κεφάλαιο 14). Για αυτόν, ο πόλεμος πρέπει πάντα να έχει ως στόχο του την ειρήνη και δεν μπορεί ποτέ να έχει σκοπό να ταπεινώσει ή να υποδουλώσει άλλους λαούς.

Πηγή: Theconversation

Δημοφιλή