Πώς θα διατηρήσουμε την ερωτική μας ζωή εν μέσω πανδημίας

Και γιατί είναι απαραίτητο να μην παραμελήσουμε ανάγκες του εαυτού μας.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τα συναισθήματα του έρωτα και της αγάπης είναι έντονα στο μυαλό και την καρδιά.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τα συναισθήματα του έρωτα και της αγάπης είναι έντονα στο μυαλό και την καρδιά.

Κάποιοι τον αποκαλούν «έρωτα στα χρόνια του κορονοϊού» και η αλήθεια είναι ότι ο χαρακτηρισμός είναι λίγο δραματικός - στην πραγματικότητα η σωστή απόδοση είναι το φλερτ στις ημέρες μας που έχουμε κλειστεί στο σπίτι για προφύλαξη από τον κορονοϊό, ασθένεια που εξαπλώνεται ραγδαία από χώρα σε χώρα, κάνοντας αβέβαιη την εξέλιξη μιας γνωριμίας.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι αυτό και οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμβουλεύουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, παρόλο που αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. «Δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο και φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού. Και ο καλύτερος τρόπος αυτή την ώρα για την προστασία των ανθρώπων και ολόκληρων κοινοτήτων είναι να μειώσουμε τον αριθμό των μολυσμένων - από τον κορονοϊό - ασθενών, μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης», εξηγεί ο Δρ. Αιζακ Μπογκόχ, ιολόγος, στην καναδική έκδοση της HuffPost.

Ομως ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τα συναισθήματα του έρωτα και της αγάπης είναι έντονα στο μυαλό και την καρδιά. Πώς όμως θα διατηρήσουμε ασφαλή τη σχέση μας; Πολλές εφαρμογές γνωριμιών στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και την αποφυγή στενών επαφών, όμως ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το πως θα αναπτύξουμε σχέση.

Μια συνηθισμένη λύση είναι οι συζητήσεις μέσω βίντεο κλήσεων. «Μπορούμε πολύ εύκολα να στήσουμε ένα σκηνικό σαν να βρισκόμασταν σε πραγματικό ραντεβού. Να στηρίξουμε τον υπολογιστή πάνω σε ένα τραπέζι, να ντυθούμε σαν να βγαίναμε έξω, να γεμίσουμε το ποτήρι με το αγαπημένο μας ποτό και να συζητήσουμε με τον άνθρωπο που βλέπουμε απέναντι, στο διαδικτυακό παράθυρο», λέει η Κλερ A. Χ., ιδρύτρια της εφαρμογής Friend of a Friend Matchmaking με έδρα το Τορόντο.

Σε άλλη περίπτωση, μια από τις ερωτήσεις που θα ήταν καλό να κάνουμε χωρίς ντροπή, ώστε να εκτιμήσουμε το αν θα μπορέσουμε να τον/την καλέσουμε στο σπίτι, είναι ποια είναι η κατάσταση της υγείας του. «Μπορεί να μην είναι ελκυστικό, όμως δεν είναι κακή ιδέα. Και ίσως είναι καλύτερα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση της υγείας μας και το άγχος που πιθανόν να έχουμε για την πανδημία, από την αρχή», συμβουλεύει η Κλερ.

Πρόκειται για έναν υγιή τρόπο επικοινωνίας και «από τη στιγμή που γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν αξίζει να έρθουμε πιο κοντά με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει».

Οχι στον πανικό

Κι ενώ τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι- στην πλειοψηφία τους - ήπια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας παρά μόνο προσοχή όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και την τρίτη ηλικία, ο κόσμος πανικοβάλλεται και κάνει παύση στην καθημερινότητά του, ακόμα και στα συναισθηματικά του ενδιαφέροντα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας και να φροντίζουμε τις βασικές μας ανάγκες. Χρειάζεται κοινή λογική. Είναι ανάγκη να πούμε ”στοπ” στη ζωή μας, επειδή για κάποιο διάστημα θα είμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση; Οχι βέβαια. Να αποφεύγουμε δημόσιους χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά αλλά να μην περιορίζουμε τα θέλω μας», καταλήγει ο δρ. Μπογκόχ.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost CA